Nederlanders haalden in de zeventiende eeuw Franse Hugenoten naar de Kaap om met behulp van hun expertise wijnboerderijen op te zetten. Bezoekers aan Kaapstad doen nu vaak een proefronde.
Hij steekt zijn neus in het wijnglas met een bodempje Chenin Blanc. De hele groep doet hem na. 'Daarna in de mond rond laten gaan, een beetje lucht erbij inzuigen en uitspugen,' somt de sommelier van wijnboerderij Simonsig in de West-Kaap op.
In die laatste krijgt hij maar weinig navolging. Het is elf uur 's ochtends en het hele minibusje wijnproevers is al vrolijk aangeschoten.
Wijntour door Franschhoek en Paarl
De busjes wijnproevers vertrekken doorgaans uit het stadje dat het centrum is van de Zuid-Afrikaanse wijnlanden: Stellenbosch. Het ochtendzonnetje kleurt de vruchtbare, groene valleien in de zomer diepgroen. Aan de druivenstuiken hangt in de natte Kaapse winter dauw.
Uit de speakers in de auto klinken vrolijke zomerhits. De wijntour doet vijf verschillende boerderijen aan. Vaak begin je in de wijnregio Stellenbosch om vervolgens via Franschhoek in Paarl te eindigen. Andere tours doen ook de twee andere belangrijke wijnregio's aan: Constantie en Wellington.
Wijn aan de rand van de Karoo
Vooral in de zomer is het druk op veel wijnboerderijen. Zo staat het parkeerterrein bij Fairview vaak bomvol.
Mensen zitten met plastic glaasjes wijn in de tuin. In de andere hand hebben ze vaak een geitenkaasje van de aanliggende kaasboerderij. Wel zo fijn tussen het drinken door, als je nog niet ontbeten hebt.
De zacht glooiende groene valleien steken fel af tegen het grijs van de scherp bergkammen. Ze schermen de wijnlanden af van de droge Karoo. Een natuurlijke grens waartegen regenwolken in de winter blijven hangen. De scheidslijn tussen twee volstrekt verschillende ecosystemen.
Kaaphollandse architectuur
De boerderijen ogen romantisch. Een schril contrast met de vaak zo saaie en grauwe architectuur in de Zuid-Afrikaanse steden.
Verschillende witte huisjes en koetshuizen liggen verspreid over het terrein. Witte kalkmuren in de traditionele kaaphollandse stijl. Ertussenin tuinen vol bloemen. Terrasjes onder schaduwrijke bomen. Aangelegde kronkelpaadje. Veel boerderijen zijn gewilde trouwlocaties.
Franse Hugenoten
Dat de wijnbouw zo'n grote vlucht heeft genomen in juist dit gebied is niet alleen te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden. Ook was de komst van veel hugenoten ruim drie eeuwen geleden een belangrijke impuls.
Deze protestantse Fransen ontvluchtten hun katholieke vaderland in de zeventiende eeuw. Een deel van hen maakte de oversteek naar de Kaap. Ze werden daar door de Nederlanders verspreid over het gebied om hun integratie te bevorderen en om zelf optimaal te kunnen profiteren van hun expertise in de wijnbouw.
Sauvignon Blanc
De aanwezigheid van de hugenoten zie je nog terug in de wijnregio Franschhoek. De wijnen uit dit gebied hebben vaak Frans klinkende namen als Grand Provence, Cabriere en Dieu Donné. Rond Stellenbosch overheersen de Afrikaanse namen als Boschendal en Welmoed.
Bij de laatste boerderij van de dag staan de vijf proefwijnen al klaar. In tegenstelling tot de vier eerdere boerderijen kun je hier niet zelf kiezen. Ze staan keurig geordend in volgorde van zwaarte.
De eerste Sauvignon Blanc is heerlijk licht. Maar via rosé en rood neemt het gewicht toe tot de mierzoete dessertwijn aan het slot. De smaak daarvan zal nog uren in je mond blijven kleven. Maar wat maakt het uit, echt proeven doe je zo aan het einde van de dag toch al lang niet meer.
Wat is er te doen in Wijnlanden?
- Maak een wandeling door Stellenbosch langs de typerende St. Mary's on the Braak kerk, het VOC Kruithuis en het Fick House. Geniet onderweg op terrasjes van verrukkelijke wijn.
- Bezoek het Afrikaanse taal monument nabij Paarl. Vooral als je mooie foto's met een spel van licht en schaduw wilt maken of als je een enorme fan bent van de Afrikaanse taal.
- Doe een wijntour langsverschillende wijnboerderijen. Bij de Stumble Inn Backpackers kun je een tour boeken die je langs vijf boerderijen in Stellenbosch, Paarl en Franschhoek leidt.
- Bezoek het Village Museum, een leuke tuin en een groepje gerestaureerde huizen geven je een inkijkje hoe wijndorpjes er ten tijde van de achttiende eeuw uitzagen.
- Ben je in een kunstzinnige bui, dan is het Sasol Art Museum in Stellenbosch een goed tussendoortje. Op het gebied van traditionele Afrikaanse kunst is het één van de topmusea van Zuid-Afrika.