Robbeneiland
8,0
8,0 Algemene ervaring
8,0 Interessant
8,0 Prijs-kwaliteit

Robbeneiland

door Niels Posthumus

Voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland, het beruchte gevangeniseiland waar anti-apartheidsstrijders als Nelson Mandela en Robert Sobukwe gevangen hebben gezeten. Compleet afgesneden van Zuid-Afrika.

Het is een piepklein huisje op een uithoek van Robbeneiland. Er is niets te bekennen in de omgeving, behalve een paar hondenkennels. De Tafelberg van Kaapstad, aan de andere kant van het ijskoude water, is net niet te zien. Volledige isolatie. Zelfs geen contact met andere gevangenen. Geen wonder Robert Sobukwe er mentaal brak. Niemand kan zo veel eenzaamheid aan.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 202 reizen naar Zuid-Afrika

Robert Sobukwe

Sobukwe is één van Zuid-Afrika's grootste helden. Zijn Pan-African Congress (PAC) vocht fel maar vreedzaam tegen de het systeem van apartheid halverwege de vorige eeuw. Sobukwe kreeg er een special treatment voor terug: volledig eenzame opsluiting. Negen jaar lang.

De isolatie betekende het einde van Sobukwe's verzet. Hij verliet Robbeneiland weliswaar in 1969. In de stad Kimberley bleef hij echter tot aan zijn dood in 1978 onder huisarrest staan. Hij was niet meer bij machte een sterke vuist te maken tegen het onrecht in zijn land. Hij was mentaal te verzwakt.

Eilanddorp voor de bewakers

Al deze dramatiek ten spijt, het bezoek aan zijn hutje op Robbeneiland slechts een inleiding. Die inleiding wordt verzorgd door een gids die zelf ooit vastzat op het eiland.

De inleiding in de bus voert langs het kerkje waar gevangeniskinderen werden gedoopt - seksualiteit laat zich nooit opsluiten. De tourbus rijdt langs het dorpje waar vroeger de bewakers woonden - de meeste huizen staan nu leeg. En weer iets verder neemt iedereen nog snel even een foto van het prachtige uitzicht op de Tafelberg.

Sectie-B: politieke gevangenis

In feite draait een bezoek aan Robbeneiland voor velen echter om slechts één ding: een bezoek aan sectie-B van het centrale gevangenisgebouw.

In dat deel zaten de politieke gevangenen vast. Of om het nog wat scherper te formulieren: in die sectie leefde Nelson Mandela 18 jaar lang in een cel van twee bij drie meter. Een hokje met slechts een matje en een tafeltje en één getralied raam dat uitkijkt op de binnenplaats.

Autobiografie Nelson Mandela

Robbeneiland is het interessantst wanneer je onlangs nog de autobiografie van Mandela, A long walk to freedom, hebt gelezen. Je herkent alles. Zo ook de struik rechtsachter op de binnenplaats, waar hij de eerste versie van dit boek voor bewakers verstopte.

Het is dergelijke achtergrondinformatie die Robbeneiland fascinerend maakt. Het verandert de kalksteengroeve in de plek waar Mandela's ogen beschadigd raakten door het felle zonlicht tijdens urenlange dwangarbeid.

Het geeft je een beeld van 'Universiteit', de bijnaam van Robbeneiland, waar hoogopgeleide leiders als Mandela en Walter Sisulu andere gevangen stimuleerden te studeren en hen onderwezen. De groep zou de basis vormen voor de latere regering van Mandela, die in 1994 aan de macht kwam.

Unesco monument

In 1996 sloot de gevangenis op het eiland voorgoed zijn deuren. Mandela was er toen al vijftien jaar weg. De laatste negen jaar van zijn 27 jaar lang durende gevangenschap sleet Mandela in gevangenissen op het vaste land.

Op Robbeneiland voel je meteen de zwaarte. Op het eilandje, slechts twaalf kilometer uit de kust, voel je je weg van alles. Compleet afgesneden van Zuid-Afrika. Uit het oog, uit het hart. Daar hoopten de apartheidsleiders ook op.

Robbeneiland brak Mandela en de zijnen echter niet. En alleen dat al verdient een monument, zo meende ook Unesco in 1999.

Wat is er te doen in Robbeneiland?

  • Neem een kijkje in de cel van Nelson Mandela. Hij bracht in deze kleine ruimte negentien jaar door.
  • Ga kijken bij het huisje dat jarenlang diende als isoleercel voor Robert Sobukwe, één van de andere belangrijke anti-apartheidsactivisten naast Mandela.
  • Ga naar het meest zuidoostelijke puntje van het eiland en neem een prachtige foto van de Tafelberg in de verte.
  • Maak een rondrit over Robbeneiland en bezoek het dorpje waar vroeger de bewakers woonden en leefden.
  • Bezoek de groeve waar Mandela dag in dag steen moest uithakken. Mandela's ogen raakten door het weerkaatsende licht op de witte steen zwaar en onherstelbaar beschadigd.

Reizen Zuid-Afrika

Reviews Robbeneiland

Bezoek Robbeneiland en gevangenis waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Ankie Louer op 03 december 2016

Robbeneiland is een bijzondere plaats waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.
Op het eiland kun je de gevangenis bezichtigen en de cel waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.
De sobere gevangenis laat een sfeer voelen die er niet om liegt. De kale ruimte en heel veel gevangenen sliepen op een matje op de betonnen vloer. De buitenplaats waar de gevangenen even mochten luchten is kaal, troosteloos.
Op het eiland kun je de huisjes vinden waar het personeel met hun gezin woonde.
Ontsnappen was niet mogelijk omdat de afstand naar het vaste land te ver was om het zwemmend te overleven.
Een indrukwekkende bezoek wat de moeite waard is.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Interessant
8 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Robbeneiland

  • Geschiedenis
  • indrukwekkend

Minpunten Robbeneiland

  • geen minpunten
Ultieme tip: Bezoek Robbeneiland en vaar met de boot naar Robbeneiland, waar U ter plaatsen met busvervoer naar de gevangenis wordt gebracht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief