De Bloukrans brug is de plek van de hoogste bungeejump ter wereld: 216 meter diep. Pas als de adrenaline weer wat gezakt is, vervolgen de meesten hun reis langs de prachtige Garden Route.
De Bloukrans brug rijst 216 meter uit boven de gelijknamige rivier. Verkeer schiet over het imposante bouwwerk over de N2-snelweg van Kaapstad naar Port Elizabeth, en terug. Zelfs vanuit de auto, met een vangring aan beide zijden van de weg, sidder je nog bij het zien van de diepte. En dan te bedenken dat vlak onder je, op een iets lager gelegen plateau, mensen vrijwillig van de brug af springen.
Hoogste bungeejump ter wereld
Bloukrans is de hoogste officiële bungeejump ter wereld. De brug van grijs massief beton laat hier ruimte voor door de boogfundering onder het wegdek. Er is dus genoeg ruimte om op en neer te stuiteren in het luchtledige.
Menig waaghals krijgt het toch wel benauwd zodra hij het bungeejump harnas aangetrokken krijgt. Het elastiek mag dan met een half dozijn zekeringen aan je enkels haken, en veiligheid mag dan voorop staan, probeer jezelf daar maar eens van te overtuigen als je langzaam naar de rand van de brug schuifelt.
Zweven in de lucht
Je probeert niet naar beneden te kijken. De wind giert om je oren. Er is geen weg meer terug. Je staat op de rand. De cameraman en de fotograaf nemen hun posities in. De man die je naar de rand heeft begeleidt, telt af. 'Three, two, one…'
Het onwaarschijnlijkste moment is de seconde direct na je afzet. Je hangt in de lucht, je zweeft, maar je valt nog niet. Het adrenalinereservoir in je hersenen explodeert.
Dan gaat het allemaal heel snel. Met een noodvaart stort je meer dan honderd meter de diepte in. Toch blijf je onderaan ver verwijderd van de Bloukransrivier, die doorstroomt alsof er niets is gebeurd.
Hangend op je kop
Je hebt echter helemaal geen tijd om naar het water te kijken. Je slingert alweer omhoog. Boven je stroomt de vracht- en autoverkeer al even rustig door als het water onder je.
Je stuitert een paar keer op en neer, totdat het elastiek tot rust komt. Daar hang je dan. Op je kop. Halverwege de 216 meter hoge brug en de rivier beneden. Te wachten totdat men zo vriendelijk is je weer op te takelen naar het plateau onder de snelweg.
The Garden Route
Een sprong van de in 1984 gebouwde Bloukrans brug is één van de hoogtepunten op de Garden Route langs de zuidkust van Zuid-Afrika.
De route voert van Mosselbay naar Storms rivier, door de groene glooiende heuvels van de zuidelijke wijnlanden ten westen van Kaapstad. Daarna leidt zij je door de Kleine Karoo met zijn bergen en lieflijke dorpjes. Je rijdt langs jetsetterige kustplaatsen als Knysna.
Tsitsikamma National Park
Het is de mooiste reisroute van Zuid-Afrika. Het is een perfect gebied om te hiken, te mountainbiken, walvissen te spotten, op het strand te liggen en te watersporten. Het klimaat is subtropisch, met alleen veel regen in de winter. De zomers zijn er prachtig.
De Bloukrans brug ligt vlakbij het Tsitsikamma National Park. Een groen maar ruig natuurpark dat zich over tachtig kilometer uitstrekt langs de zuidelijke kust van Zuid-Afrika. Wie Bloukrans echter zegt, denkt in eerste instantie niet aan de omgeving, hij denkt uitsluitend aan de diepte en de sprong daarin.
Wat is er te doen in Bloukransrivier?
- Het historische plaatsje Mossel Bay is een typisch Kaaps dorpje met een prachtige omgeving, heerlijke stranden, goede golven en in de zomer een lekker zonnetje.
- Bezoek in Knysna het Art Festival in september of het Oyster Festival in juli. Ook het homo-event Pink Loerie Festival is een aanrader. Knysna's ligging aan een lagune te midden van bossen is bovendien het hele jaar door prachtig.
- De Knysna Forrest Trails zijn enkele fantastische wandeltochten door de bossen rondom het vakantieparadijs Knysna. Plattegronden zijn te verkrijgen bij het kantoor van SAN Parks in het stadscentrum.
- Plettenberg Bay is gezegend met kristalblauw zeewater, parelwitte stranden en een fascinerende rotsachtige kustlijn.
- Een prachtig uitzicht heb je bij de Olifants River Valley. Je kijkt over deze vallei uit als je via de N7 naar het zuiden rijdt. Diep in de vallei zie je de druivenranken van verschillende wijnboerderijen en in het oosten rijst de Cederberg bergrug op.