Tunis is de hoofdstad van Tunesië. De oude medina vormt het stadscentrum en is voor bezoekers het interessantst. Je vindt er Arabische, Moorse, Spaanse en Romeinse invloeden. Tunis is een stad op de breuklijn tussen Europa en Arabisch Afrika. Dat zie je als je door de straten van de hoofdstad van Tunesië loopt. Het westen is meer Arabisch, het oosten oogt meer westers.
In het westen ligt de oude stad, de medina, ten oosten het Ville Nouvelle dat de Franse kolonisator bouwde in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Zitouna Moskee
Het is het fijnst om tijdens de herfst of lente in Tunis te zijn. Niet alleen ontloop je dan zomerse temperaturen van wel veertig graden, ook oogt de stad buiten het hoogseizoen meer authentiek.
Het inwoneraantal slinkt dan tot onder het miljoen. De toevloed van toeristen uit nabijgelegen strandparadijzen als Hammamet komt tot stop.
Het gaat te ver om te zeggen dat je de oude medina dan voor je zelf hebt. Een op de tien inwoners van Tunis woont in het oude centrum. Maar meer ruimte heb je wel. Je hoeft in oktober of maart niet in de rij te staan voor de Zitouna Moskee, de spil van de stad.
Carthago
Arabische moslims bouwden de moskee, net als de rest van de medina, rond het jaar 700. Het was een bloeiperiode voor de stad, waarvan de geschiedenis echter vele eeuwen verder terug gaat.
Hoe ver precies weet niemand. De Romeinen verwoesten na hun belegering van de oude stad alle documenten waaruit een pre-Romeinse geschiedenis zou hebben kunnen blijken.
Voor zover te traceren zou het oude Tunis, of in ieder geval de havenstad Carthago, al rond 200 voor Christus hebben bestaan.
Franse kolonisatie
Tunis is rijk aan cultuur, maar heeft weinig van zichzelf. De stad is altijd een kruispunt van culturen geweest. Door haar strategische ligging was de stad bovendien altijd een gewilde prooi van hebzuchtige wereldleiders.
Na de Grieken en Romeinen, kwamen de Arabieren. En na de Arabieren viel Tunis in handen van de Ottomaanse heersers en kwam het korte tijd onder Spaanse kroon.
Het waren uiteindelijk de Fransen die aan het langste eind trokken en de stad in 1881 inlijfden als protectoraat. Tunis was toen al zeven eeuwen lang de hoofdstad van de regio.
Medina
In de medina zie je in de architectuur terug hoe Tunis tussen historisch grootmachten heen en weer is geschut. De typische Arabische boogstructuren en overdekte bazaarsteegjes gaan in de stad hand in hand met zware Romeinse en Byzantijnse pilaren.
Moorse invloeden duiken ook overal op. Je ziet veel van het Spaanse Andalusië terug in de oude stad.
Het stratenplan van de ommuurde medina verschilt dramatisch van de aangrenzende Ville Nouvelle. Er lijkt geen structuur te ontdekken in de meanderende steegjes. Toch voel je wel degelijk het ritme van de organisch ogende straten met hun vertakken.
Ville Nouvelle
Het Ville Nouvelle is juist strak aangelegd. Het stratenplan is rationeel, rechttoe rechtaan. Centraal loopt de Habib Bourguiba Avenue, de Tunesische versie van de Champs Elysées.
Wat de twee stadsdelen verbindt is niet zozeer de Avenue de France, maar vooral de gemeenschappelijke kleur: gebroken wit, schitterend in de zon, altijd bestand tegen de hitte en de toeristische drukte van de zomer.
Wat is er te doen in Tunis?
- In het Bardo Museum vind je mooiste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld. Het is het belangrijkste museum van Tunesië en is gevestigd in een dertiende-eeuws paleis.
- Geniet in de lange zomers van de zon en de Middellandse Zee op het strand van nabijgelegen badplaats Hammamet.
- Maak een daguitstapje naar de romantische buitenwijk Sidi Bou Said, waar alle huisjes op de klif witte muren en zeeblauwe raamkozijnen hebben.
- Verken de rommelige en mierennestachtige medina en bezoek de Grande Mosquée in haar hart.
- Ontspan je en laat je masseren in één van de vele hammams die je in de stad vindt.