Mensen: Hannibal en de Romeinen

Mensen: Hannibal en de Romeinen

door Maarten van Dun

In de Tunesische stad Carthago, gelegen op een schiereiland in de Middellandse Zee, wordt 250 jaar voor de jaartelling een bijzondere baby geboren. Het is Hannibal, een de grootste legerleiders uit de geschiedenis.

Hannibal groeit op in Carthago, in het huidige Tunesië. Carthago, de eeuwige vijand van Rome, is ten tijde van de geboorte van Hannibal een machtige stadstaat. De Carthagen zijn handelaars, zeelieden en ambachtslieden.

De stad is het centrum van de handel in Noord-Afrika en ver daarbuiten. De verborgen haven telt een marine van meer dan 220 schepen, bemand met kundige matrozen, wiens vaders en grootvaders ook al zeemannen waren.

Ontdekkingsreizigers

Alle schepen die de Middellandse Zee doorkruisen moeten belasting betalen aan Carthago, zodra ze tussen de stad en het huidige Sicilië doorvaren. Vanuit de achterliggende gebieden verhandelen de Carthagen ivoor, kruiden en wilde dieren.

Ontdekkingsreizigers rapporteren aan het Carthaagse parlement over de woeste stammen in het oerwoud van Afrika. Ze verhalen over onontdekte gebieden, zo ver als Nigeria en Somalië.

Sluwe militaire operatie

Hannibal hoort van zijn vader, een legercommandant, over de Eerste Punische Oorlog, tussen Carthago en Rome. Hannibal smeekt hem op jonge leeftijd om mee te mogen strijden. Zijn vader houdt zijn jonge zoon volgens de legende boven een vuur, waar Hannibal zweert om altijd tegen Rome te blijven strijden.

Op dertigjarige leeftijd begint Hannibal aan een militaire operatie die zijn weerga niet kent. Vanuit het Iberische Schiereiland trekt hij over de Pyreneeën, door de Franse rivierdalen, langs de Rhône richting de Alpen. Hij wil Rome aanvallen. Zijn militaire tactieken en politieke sluwheid worden legendarisch.

Verraderlijke Alpen

Met een leger van 40.000 soldaten, 12.000 ruiters en enkele tientallen olifanten vertrekt Hannibal uit Spanje. Onderweg verslaat hij de woeste Galliërs en gaat allianties aan met andere Gallische en Italiaanse stammen. Hij bereidt een invasie van Rome voor. Hij kiest voor een onorthodoxe route: dwars door de verraderlijke Alpen.

De tocht van Hannibal door de Alpen wordt door militaire historici en classici gezien als een van de sterkste staaltjes uit de militaire geschiedenis. De route die Hannibal kiest, is nog altijd onderwerp van discussie.

Voor de poort terug

Hannibal verliest de helft van zijn manschappen, maar slaagt er zonder bevoorrading toch in om de Romeinen gevoelige nederlagen toe te brengen. Met moed, sluwheid en vernieuwende tactieken brengt Hannibal de strategielessen van zijn Griekse leermeesters in de praktijk.

Hij staat aan de poorten van Rome. Maar zonder hulp uit Carthago kan Hannibal de stad der steden niet aanvallen. In Carthago heerst twijfel. Oorlog of vrede? Ze besluiten Hannibal terug te roepen. De oorlog is voorbij.

Zelfmoord

Historici noemen de Tweede Punische oorlog wel de eerste wereldoorlog van de geschiedenis. Driekwart van de mensen ronde Middellandse Zee is getroffen door de verwoede strijd tussen Carthago en Rome.

Hannibal keert terug naar zijn geliefde stad. Daar raakt hij gefrustreerd door de corruptie in de elite van Carthago. Hij gaat in ballingschap en biedt zijn diensten als strateeg aan de vijanden van Rome aan. Als zijn bondgenoten hem aan Rome willen uitleveren, pleegt hij zelfmoord op het strand.

Einde van Carthago

Carthago zou nooit meer een generaal als Hannibal voortbrengen. Nog geen vijftig jaar na de dood van Hannibal breken de Romeinen door de poorten van de ooit zo machtige stad. De schepen worden in de haven in brand gestoken, de Romeinse soldaten verwoesten ieder huis.

De Romeinen maken Carthago met de grond gelijk. Een rijk wat honderden jaren over een groot deel van de wereld heerste, komt tot een eind.

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief