De grootste attractie van het Tarangire National Park en de omgeving van Lake Manyara zijn de boomklimmende leeuwen. Net als alle andere dieren hebben zij zich aangepast aan de overstromingen. Het zoete, licht brakke water van Lake Manyara ligt stil voor je. Je bent op weg naar de Ngorongoro krater en het Serengeti Park in het noorden van Tanzania.
De meeste reizigers pakken het meer onderweg snel even mee als een korte pitstop. Maar eigenlijk is dat zonde. Niet voor niets vond schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemmingway Lake Manyara het mooiste water van Afrika.
Olifanten en giraffen
Iedereen zou op zijn minst een volle dag uit moeten trekken voor het ruim 300 vierkante kilometer grote park rond het meer. Je komt dan 's ochtends binnen door de toegangspoort die in de avond ook weer je uitgang zal vormen. In het noorden, bij de toegangspoort, vloeit zoet water door poreuze lavasteen het Manyara bassin in.
In een grote loop rijd je om het 230 vierkante kilometer grote meer heen. Je passeert giraffen die zich te goed doen aan de bladeren van een vijgenboom. Buffels drinken aan de rand van het meer.
Impala's zijn hier even schichtig als in de rest van Afrika. Olifanten sloffen op hun dooie akkertje door het dal, imponerend door hun grijze, reusachtige gestalte.
Flamingo's
Als je geluk hebt is er net een grote groep flamingo's neergestreken op het water. De vogels voeden zich met de mineralen in het lage water.
Duizenden roze vogels zijn het. Schijnbaar ongestoord door de aanwezigheid van een sporadisch nijlpaard. Ook de leeuwen aan de waterkant doen hen niets. Zo lang ze met de poten in het water staan, kan hen niet veel gebeuren.
Overstromingen
Iets verderop staan in het natte seizoen ook de acacia- en mahoniebomen met hun wortels in het water. Het meer kan tijdens de regentijd behoorlijk buiten zijn oevers treden.
Zelfs de bossen tegen de hellingen van de Manyara bergrug, een uitloper van de Grote Rif Vallei, staan dan niet droog.
Dit is uiteraard geen enkel probleem voor de enorme bavianenpopulatie in het park - de grootste ter wereld. Zij slingeren simpelweg van boom naar boom.
Boomklimmende leeuwen
Voor de leeuwen is het water problematischer, zou je denken. Maar niets is minder waar. De natuur past zich altijd aan de omstandigheden aan. De leeuwen rond het Manyara meer zijn geëvolueerd tot volleerde acrobaten.
Je moet goed kijken, maar je kunt de leeuwen zien hangen, lui op de takken in de top van de acaciabomen. Alsof ze luipaarden zijn. Alsof ze een lange neus willen trekken naar de bavianen die angstvallig uit de buurt blijven.
Tarangire National Park
Ook in het nabijgelegen Tarangire National Park doe je er goed aan in de bomen te kijken. Je spot er niet alleen leeuwen en luipaarden tussen de takken, maar ook Afrikaanse pythons. Deze wurgslang behoort tot de grootste ter wereld en kan wel zes meter lang worden.
Tarangire is in grootte het zesde park van Tanzania. Het bestaat deels uit moeras. Een deel dat zich sterk vergroot tijdens het regenseizoen. In de droge periode tekent de rode aarde zich juist scherper af. Kijk vooral ook uit naar de grote kuddes olifanten die door het park trekken.
Wat is er te doen in Tarangire National Park?
- Spot de leeuwen in de bomen van Tarangire National Park. Nergens anders is de koning van het dierenrijk zo'n goede klimmer.
- Speur de bomen ook af op zoek naar pythons, de enorme wurgslangen die zich daar vaak ophouden.
- Geniet van de prachtige groepen flamingo's en andere bijzondere vogelsoorten tijdens een boottochtje op het Manyara meer.
- Maak een uitstapje naar de nabijgelegen Olduvai Gorge, algemeen gezien als de geboortegrond van de eerste mens.
- Bezoek in december de Ngorongoro krater, wanneer er vele honderdduizenden gnoes, impala's en zebras het park binnentrekken vanuit het noorden.