7 Manieren waarop je Afrika een beetje kan helpen tijdens je vakantie

7 Manieren waarop je Afrika een beetje kan helpen tijdens je vakantie

door Charlotte de Vries

Dat we tegenwoordig de mogelijkheid hebben om te reizen is fantastisch. We krijgen meer inzicht in andere culturen, maken nieuwe vrienden, komen in aanraking met de wonderen van de natuur… En ga zo maar door.

Jammer genoeg is er ook een keerzijde aan een vakantie naar Afrika. Al levert toerisme een land veel geld op, het heeft een enorme impact op het milieu en de locale bevolking. Toeristen laten veel rotzooi achter en houden schadelijke organisaties en omgangsvormen in stand. En dat heb je als toerist vaak niet eens door! Vandaar deze lijst met zeven makkelijke manieren waarop jij Afrika een beetje kunt helpen.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 101 reizen naar Tanzania

1. Geef geen geld aan bedelkinderen

Dat klinkt meedogenloos. Het liefst tover je een glimlach op een gezichtje en vul je het handje van een arm kind met munten en snoep. Maar daar help je een kind écht niet mee.

Bedelende kinderen worden vaak uitgebuit door een ouder, bendeleider of alcohol- of drugsverslaafde. Je weet dus nooit hoe ze worden behandeld of waar je geld heengaat. Misschien wordt er wat eten van gekocht, maar de situatie verhelp je er in ieder geval niet mee. Sterker nog, jouw geld houdt de kinderen van school en zet ze zelf op het pad naar een leven van bedelen. Geef daarom eten, maar geen geld!

2. Gebruik waterflesjes opnieuw

Je kunt lang niet overal in Afrika uit de kraan drinken. De oplossing? Flesjes mineraalwater kopen. Maar die oplossing zorgt voor een ander, gigantisch probleem: een overschot aan moeilijk verteerbaar plastic.

De oplossing dáárvoor? Die is iets ingewikkelder, maar het minste wat je kunt doen is een aantal flessen opsparen en waar mogelijk bijvullen. In de lobby van sommige hotels vind je een watertank waar je gebruik van mag maken.

3. Check de betrouwbaarheid van dierenorganisaties

Altijd al een foto van jezelf met een leeuw of een luipaard gewild? Dat kan, maar check van tevoren of het dierenopvangcentrum waar je heen wil een degelijke organisatie is. Er zijn namelijk veel corrupte centra over het continent verspreid die doen alsof ze gewonde dieren opvangen en verzorgen, maar eigenlijk gezonde wilde dieren gevangen nemen en drogeren voor die kostbare foto.

4. Laat kleding achter in je hotel

Je hebt alles al geprobeerd: je hebt erop gesprongen en tijdenlang op gezeten, maar je koffer gaat gewoon níet dicht. What to do, what to do?!

Laat wat kleding achter! Je maakt een kamermeisje vast blij met een shirt, broek, jurk, tas of een paar schoenen. En als je er zeker van wil zijn dat je spullen in goede handen terechtkomen, laat je ze achter bij de receptie. Daar weten ze wat de medewerkers nog kunnen gebruiken.

5. Ruim je rotzooi op

Hier moet je nog meer op letten dan thuis. In Nederland hebben we een schoonmaakdienst die dat ene vergeten bekertje of peukje (hopelijk) vindt en voor je naar de vuilnisbelt brengt, maar die luxe hebben de meeste Afrikaanse landen niet. Plastic, papier, peuken en andere rotzooi zorgen voor langdurige schade op het continent waar de natuur al zo fragiel is.

6. Laat jezelf van je allerbeste kant zien

Niet elke toerist is zich ervan bewust, maar een vliegticket brengt je naar een ander land en niet naar een dierentuin.

Dus als je een foto wil maken van een local, vraag dat dan even. Als je bediend wil worden in een restaurant, vraag dan vriendelijk om hulp. En als je ergens ontevreden over bent, leg de situatie dan rustig uit. Met andere woorden: probeer de kloof tussen jou en een persoon uit de derde wereld zo klein mogelijk te maken zodat diegene zich op zijn minst gerespecteerd voelt in zijn eigen land.

7. Denk goed na over vrijwilligerswerk

Dit is misschien wel het moeilijkste puntje. Je gaat op rondreis door Afrika en wil graag iets terugdoen. Je twijfelt tussen neushoorns tellen in Kenia, assistent worden in het ziekenhuis van Kaapstad of werken in een Namibisch weeshuis.

Wat het ook wordt, jij wordt de nieuwe Messias van Afrika. Ja. Maar nee, dat is dus niet zo. Als vrijwilliger ben je niet per se goed bezig. Vrijwilligers zijn vaak onopgeleid, niet serieus genoeg en te kort in een ontwikkelingsland om een positieve verandering te maken. Daarnaast focussen veel projecten meer op het belang van de geldverzorgende vrijwilliger dan van bijvoorbeeld het weeskind.

Denk daarom goed na voordat je een keuze maakt. Is het een eerlijk en betrouwbaar vrijwilligersproject, en denk jij oprecht een toevoeging te zijn of wil je gewoon langer de toerist uit kunnen hangen?

Wil jij graag op rondreis door Afrika? Bekijk hier de beste reisdeals!

Fotocredits: hdptcar | haphazard traveler | Dennis Jarvis | Frontierofficial

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Marokko kenner