De Ngorongoro krater is de beste plek ter wereld om leeuwen te zien. De jaarlijkse hoefdierentrek door de enorme vlakte trekt ook veel cheeta's en luipaarden aan. Vanaf de kraterrand kijk je het vlakke, groengele dal in. Eindeloos strekt de Ngorongoro krater zich 600 meter lager voor je uit in het noorden van Tanzania, niet ver van de grens met Kenia.
Het Ngorongoro dal is volledig omsloten door de cirkelvormige bergrug. Het is de grootste vulkaankrater ter wereld die niet onder water is gelopen. Het dal beslaat zo'n 260 vierkante kilometer.
Safari walhalla
Je ziet grasland voor je in de diepte, waar slechts een spaarzame acacia zich boven de laaggroei heeft weten uit te worstelen.
Tegen de oostzijden van de kraterrand valt meer regen dan in het dal, op sommige plekken wel anderhalf keer zo veel als in Nederland. Grote plukken bos dekken daar dan ook de rotsige bodem af.
De Ngorongoro krater is het beloofde land voor elke safaritoerist. Het Afrika dat duizenden reisfolders en reclamespotjes beloven. De Ngorongoro krater is wereldwijd een begrip.
Vertrekpunt Arusha
Vanuit het dorpje Arusha vertrekken jeeps naar de krater, waar het wemelt van de roofdieren. Het wild is in de lage begroeiing goed zichtbaar.
Jachtluipaarden vind je vooral in de bomen aan de kraterrand. De vlakte zelf is voor de leeuwen. Nergens ter wereld is hun populatie zo dicht als in de Ngorongoro krater.
Ook lopen er relatief veel cheeta's rond bij het Ndutu meer. Cheeta's zijn echter klein en schuw. Ze blijven dus lastig te spotten.
Jaarlijkse wildtrek
Al deze roofdieren komen af op de rijke hoefdierenpopulatie in de krater. Vooral tijdens de jaarlijkse wildtrek is het voor hen eten zoveel je kunt.
In december trekken vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen. Het is in de Ngorongoro vlakte dan net gaan regenen. De dieren paren in de krater en trekken pas weer in juni weg als de droogte zijn intrede doet.
Vulkaan van 3 miljoen jaar geleden
De Ngorongoro krater ontstond ruim drie miljoen jaar geleden toen een vulkaan op de plek van de krater uitbarstte. De krachtige explosie sloeg een enorme krater in het landschap.
Rond onze westerse jaartelling trok het Mbulu volk de krater in. Zo'n 1700 jaar voegden de Datooga zich bij hen, totdat de oprukkende Masai beide volkeren rond 1840 uit de krater verjoegen. Het zou een voorbode zijn van hun eigen lot.
Masai vertrekt door jachtparadijs voor Europese elite
De komst van de allereerste Europeaan in de krater leidde de aftocht van de Masai in. In 1892 ontgon de Duitser Oscar Baumann het gebied. Hij besloot er een jachtparadijs voor de Europese elite van te maken. En zo geschiedde. Voor de Masai was niet veel plek meer over.
Nog altijd heeft de gids in je safari-jeep een geweer bij zich. Maar de tijden van Baumann zijn vervlogen. Jagen is tegenwoordig streng verboden in het gebied dat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Het geweer is slechts voor noodgevallen. Voor als er echt geen uitweg meer is en een leeuw, olifant of zwarte neushoorn het op jullie auto heeft voorzien.
Wat is de beste reistijd voor de Ngorongoro krater?
De beste reistijd voor een bezoek aan de Ngorongoro-krater in Tanzania is over het algemeen tijdens het droge seizoen, dat loopt van juni tot oktober, aangezien de dieren zich dan concentreren rond de waterbronnen en het gras lager is, waardoor het gemakkelijker is om wild te spotten in deze prachtige vulkanische caldera.
Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Ngorongoro.
Wat is er te doen in de Ngorongoro krater?
- Bezoek het Olduvai Gorge Museum, niet ver van de krater, gewijd aan de prehistorische vondsten in de Olduvai Gorge die ook wel gezien wordt als de ontstaansplek van de mens.
- Ga op safari en spot leeuwen, olifanten en neushoorns, flamingo's en wat voor dieren al niet meer.
- Zie hoe in december vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen trekken.
- Bezoek ook het Tarangire National Park met tussen augustus en oktober één van de grootste wildpopulaties ter wereld en prachtig bezaaid met imposante baobab bomen.
- Bereik de toprand van de vulkaankrater die de Ngorongoro is en geniet van het prachtige uitzicht tot bijna aan Kenia.