Boven op de Kilimanjaro ligt Afrika aan je voeten. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Haar besneeuwde top heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Beklim de 5.892 meter hoge berg en kijk uit over het wolkendek onder je.
Gracieus steekt Afrika's hoogste berg op de grens met Kenia uit boven de savannelanden in het noorden van Tanzania. De Kilimanjaro. Op haar top liggen nog wat spikkels sneeuw. Tachtig procent minder dan ruim honderd jaar geleden, maar toch nog altijd haar handelsmerk. De opwarming van de aarde maakt eeuwige sneeuw in de tropen nog onwerkelijker. Beklim de berg en zie het met eigen ogen!
Sneeuw in Afrika
Je bent niet de enige die de Kilmanjaro wil beklimmen. Ruim 30.000 mensen gaan elk jaar Afrika's hoogste berg op. Onder het mom van 'je kunt er nu nog sneeuw in Afrika zien', stoken reisorganisaties het vuurtje rond de machtige vulkaan lekker op.
Toch hebben ze natuurlijk een punt. De indrukwekkende sneeuwkap van weleer is in al zijn glorie alleen nog te zien op het etiket van het plaatselijke Kilimanjaro bier. Maar soms heb je geluk. In januari 2008 lag er opeens weer een hele berg ijs op de hoogste van de drie vulkanische toppen. Het deed tijdelijk alle waarschuwingen van Al Gore versmelten.
An inconvenient truth
In zijn film 'An inconvenient truth' gebruikt de voormalig vicepresident van de Verenigde Staten de Kilimanjaro als voorbeeld van slinkende ijskappen wereldwijd. Het resultaat van milieuvervuiling, zegt Al Gore. Een gevolg van temperatuurfluctuaties tussen twee mini-ijstijden, zeggen zijn tegenstanders.
Hoe het ook zij, je moet geluk hebben als je op de 5.892 meter hoge top tegenwoordig nog een poollandschap wil aantreffen. Vooral omdat er zo weinig neerslag valt. Het vriest namelijk nog wel vaak op de top van de Kilimanjaro. Zonder regen echter geen sneeuw of ijs. De 'smeltende ijskap' uit de film 'An inconvenient truth' is dus vooral een kwestie van droogte.
Lager op de helling van het hoogste vrijstaande bergmassief ter wereld is het beter gesteld met de neerslag. Boven de graslanden begint de berg met tropisch regenwoud. Hoe hoger je komt, des te dunner de begroeiing echter wordt. Boven de 4.200 meter verandert het landschap zelfs in een toendragebied met woestijnachtige trekjes.
Kilimanjaro beklimmen
Je bedwingt de Kilimanjaro via een van de zes klimroutes. Je hoeft niet getraind te zijn. Laat de ijsbijlen en spikeschoenen ook maar thuis. De hoogste berg van Afrika is technisch relatief gemakkelijk te beklimmen.
Toch haalt ruim de helft van alle klimmers de top niet. Een goede conditie is namelijk wel noodzakelijk. De lucht aan de top is ijl en veel haastige wandelaars krijgen last van hoogteziekte.
Coco Cola route
De Marangu route is de populairste klim naar de top van de Kilimanjaro. Deze tocht, die ook wel de Coca Cola route wordt genoemd, voert je in vijf dagen omhoog. Dat is snel. Je hebt dan ook minder tijd om te wennen aan de grote hoogten.
Er is ook andere reden om deze route niet te nemen. De bijnaam 'Coca Cola route' zegt eigenlijk al genoeg. Je trekt op deze tocht van overbevolkt tentenkamp naar hutjemutje camping.
Je loopt in het hoogseizoen op de Coca Cola route zowat in een file omhoog. Langs de paden staan Afrikanen cola en andere frisse versnaperingen voor onderweg te verkopen. Niet echt avontuurlijk.
Machame route
De drie dagen langer durende Machame route is een goede tweede in populariteit. Het is een tocht met mooiere uitzichten en hij is een stuk rustiger. De overige vier routes omhoog zijn meer iets voor de getrainde wandelaar.
Durf je het aan, maak het jezelf dan moeilijk en loop de veel steilere Umbwe route. Je hiket via een kort, steil pad rechtstreeks naar de top. Dit maakt de tocht zwaar en geeft je vrijwel geen tijd om aan de hoogteverschilen te wennen.
Welke route je ook neemt, op de top wacht je een spectaculair uitzicht. Met je voeten in de sneeuw kijk je op 5.892 meter hoogte uit over het wolkendek dat boven Afrika zweeft. Even poseren voor een foto bij het bordje dat bewijst dat je op de top van Afrika bent geweest.
Moshi
Alle routes starten in het dorpje Moshi aan de voet van de berg. Blijf daar een paar dagen. Rust goed uit, voor je fit aan de klim begint. En lees daar het wereldberoemde boek 'Snows of the Kilimanjaro' van Ernest Hemingway. Kom je alvast lekker in de stemming.
Bezoek ook de koffieplantages in en rondom het stadje Moshi. Maar dan is het tijd voor waar je echt voor komt: het beklimmen van de Kilimanjaro. In een paar dagen klim je naar de hoogste top van Afrika, onderweg kampeer je in tentjes en geniet je van de mooiste uizichten over het Afrikaanse continent. Een onvergetelijke ervaring voor op je bucketlist!
Wat moet je weten over de Kilimanjaro?
- Bedwing de Kilimanjaro via de meest gelopen en daardoor wat al te toeristische en drukke Marangu route.
- Maak het jezelf moeilijk en loop de veel steilere Umbwe route. Rechtdoor omhoog naar de top.
- Kies voor een zwaarteniveau tussen deze twee extreme routes in en kies de prachtige Machame route.
- Ga niet voor een wandeling naar de top, maar wandel op de lagere niveaus van de 5.896 meter hoge berg, bijvoorbeeld de Mweka of de Rongai route.
- Check out de Chagga stam en de koffieplantages in en rondom het stadje Moshi aan de voet van de Kilimanjaro.