Dar es Salaam in een drukke havenstad die vaak slechts als springplank naar de rest van Tanzania wordt gezien. Toch zijn prachtige stranden dichtbij en bruist het nachtleven van de stad.
Dar es Salaam betekent in het Arabisch 'Stad van Vrede', maar zo komt de officieuze hoofdstad van Tanzania niet meteen over. Dar es Salaam is een hectische, uit zijn voegen gebarsten metropool. Druk en lawaaierig. Toeterende auto's, een wirwar van mensen op markten en flats in vergrauwde pastelkleuren. Bovendien is de stad bij donker niet zo veilig. Niets vredigs aan dus.
De Sultan van Zanzibar
Veel bezoekers aan Tanzania zien Dar es Salaam daarom vooral als het vertrekpunt van hun reis. En als de laatste stop voor de terugreis naar Nederland.
Daar valt iets voor te zeggen. Het belangrijkste economisch knooppunt van Oost-Afrika is meer een werkstad dan een toeristische highlight.
Dar es Salaam is de rijkste en grootste stad van Tanzania. De sultan van Zanzibar, Seyyid Majid stichtte de stad in 1866 als Mzizima, zeven jaar nadat de eerste Europeaan er voet aan wal had gezet.
Majid had een haven nodig op het vaste land, een uitvalsbasis voor zijn tropische eiland voor de Afrikaanse oostkust. Tegenwoordig reizen meer mensen met de pont de andere kant op.
Havenstad Dar es Salaam
Zanazibar is een stad die zich richt op het zakenleven en de industrie. De stad ligt op één van de belangrijkste zeeroutes ter wereld en doet daar zijn voordeel mee. De haven staat centraal in de stad met 2,5 miljoen inwoners.
Het centrum van Dar es Salaam heeft een moderne uitstraling. Hoge, hoekige flats. Niet mooi. Je kunt zien dat de stad na de Tweede Wereldoorlog sneller is gegroeid dan goed voor haar was. Dat de groei ongestructureerd heeft plaatsgevonden. De stad oogt chaotisch.
Duitse kolonie
De eerste bloeiperiode maakte de stad door onder het Duitse koloniale bewind aan het einde van de negentiende eeuw.
De Duitsers maakten de stad het administratieve centrum van hun koloniën aan de Afrikaanse oostkust. Dar es Salaam bleef de hoofdstad van dit gebied toen de Engelsen het tijdens de Eerste Wereldoorlog op Duitsland veroverde.
Tanganyika
Tanganyika doopten Groot-Brittannië haar nieuwste kolonie. In 1961, nog geen halve eeuw na de verovering, deden de Britten alweer afstand van het gebied.
Drie jaar later vormde Tanganyika samen met ministaatje Zanzibar het onafhankelijke land Tanzania. Dar es Salaam bleef de nationale hoofdstad.
In 1973 bepaalde de regering van Tanzania echter dat vanaf dat moment de meer centraal gelegen stad Dodoma de hoofdstad van het land zou zijn. Het kwam echter nooit van een daadwerkelijk verhuizing van regeringsgebouwen.
Nachtleven, strand en musea
Wie ervoor kiest Dar es Salaam niet louter als doorreispunt te zien, zal zich nog verbazen over wat de stad vooral 's nachts te bieden heeft. In de tropische havenstad, waar de temperatuur het hele jaar rond de dertig graden schommelt, zijn de avonden zwoel en is het uitgaansleven klam.
Zowel ten noorden als ten zuiden van de stad kun je de bijbehorende kater uitslapen op prachtige witte stranden. Het dichtstbijzijnd is Oyster Bay.
Zoek je liever wat verkoeling binnen, dan is het Nationaal Museum een aanrader. Hier kun je in het midden van het regenseizoen, in april, de hele dag prima schuilen. De droogste maand van het jaar is in Dar es Salaam september.
Wat is er te doen in Dar es Salaam?
- Het Nationaal Museum is een must voor reizigers met een passie voor archeologie. In het museum liggen de fossiele vondsten uit de Olduvai Gorge, ook wel 'de geboortegrond van de mens' genoemd.
- In het Village Museum kun je op tekeningen en schilderijen, door dans- en muziekoptreden zien hoe stammen leven in verschillende delen van Tanzania.
- Ga shoppen op de kleurrijke en bijzonder hectische Kariakoo Markt.
- Stap in Dar es Salaam op de boot voor een dagje Zanzibar.
- Geniet van de zon op het strand van Oyster Bay.