Wat is het rijkste land in Afrika?

Wat is het rijkste land in Afrika?

door Charlotte de Vries

Volgens het Internationaal Monetair Fonds is Equatoriaal-Guinea vanaf 2019 het rijkste land van Afrika. Als het bruto binnenlands product (het bruto jaarinkomen) van dit Spaanssprekende landje gelijkwaardig verdeeld zou zijn onder de bevolking (ongeveer 1,27 miljoen mensen), zou iedere inwoner een jaarinkomen hebben van 40.718 dollar. Daarmee doet Equatoriaal-Guinea het beter dan landen als Chili, Brazilie en Polen.

Helaas zegt dit cijfer niets over de welvaart van het land. De overheid verdient veel geld aan olie en heeft nauwelijks schulden, maar de verdeling van de inkomsten is erg scheef. Ongeveer driekwart van de inwoners van Equatoriaal-Guinea leeft zelfs onder de armoedegrens. Het nationale inkomen verdwijnt dus in de zakken van een kleine groep inwoners, en daar maken president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo en zijn directe aanhangers deel van uit.

ZELF NAAR Seychellen?

Bekijk alle 8 reizen naar Seychellen

Opvallend is dan ook dat Obiang zich niet uitlaat over de exacte inkomsten van de oliewinning waaraan Equatoriaal-Guinea grotendeels zijn rijkdom dankt. Wel is bekend dat de president tal van villa’s bezit, van de Franse Riviera tot Kaapstad, en dat zijn zoon en opvolger Teodoro Nguema Obiang Mangue alleen al tussen 2004 en 2011 ongeveer 315 miljoen dollar uitgaf aan villa’s, tientallen auto’s, een privéjet en luxe horloges.

Na Equatoriaal-Guinea zijn de Seychellen en Mauritius de rijkste landen van Afrika, met een bruto binnenlands  product van respectievelijk 27.117 en 20.085 dollar per hoofd van de bevolking. Deze tropische eilanden hebben hun plek in de lijst te danken aan de vele toeristen die ze aantrekken.

Reizen Seychellen

Specialisten Seychellen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner