Trots prijkt het torentje met rode dakpannen uit boven het centrum van Windhoek. De lutherse Christenkirche uit 1896, met zijn rondgetrapte daken en wit stenen raamkozijnen is het symbool van de hoofdstad van Namibië. Het Duitse hart klopt op het hoogste punt van de stad.
Windhoek is de hoofdstad van Namibië. Duitsers en Zuid-Afrikanen hebben er het straatbeeld bepaald. Windhoek voelt als een voortkabbelend provinciestadje, als een soort kleinschalig Zuid-Afrika.
Apartheid
Het beeld van ruiter met geweer, pal naast de Duitse kerk, herinnert juist aan de Zuid-Afrikaanse bezetting gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw. Het is de kitsch-heroïsche stijl die zo veel Afrikaner beelden kenmerkt.
Het is niet het enige litteken dat de voormalige apartheidsregering uit Pretoria naliet in de stad. Net als in Zuid-Afrika werden mensen met een verschillende huidskleur in Windhoek tot twintig jaar terug strak van elkaar gescheiden. Zwarten mochten alleen wonen in township Katutura. Het centrum was voor de blanken.
Zuid-Afrika light
Dat deze geschiedenis vreselijk is, staat buiten kijf. Toch voelt Windhoek onwillekeurig aan als een soort 'Zuid-Afrika light'.
Het oogt allemaal vriendelijker. Het is er veiliger - al kun je er 's nachts beter niet alleen over straat gaan. Er heerst meer harmonie. Windhoek heeft met zijn 230.000 inwoners veel weg van een voortkabbelend provinciestadje.
Windhoek is niet bijzonder mooi. De stad is nog relatief jong. De architectuur is modern. Winkelen doe je er in grote shopping malls. Je rijdt in je auto over goed verzorgde brede wegen.
Uitgaan in Windhoek
Independence Avenue is de centrale straat in de stad. Daar staan de betere hotels. Daar vind je de trendy winkels, de fastfoodketens en de leukere restaurantjes en bars.
Windhoek is in de wijde omgeving de enige plek waar je echt kunt stappen. Neem het er daarom van in de weekends. Bijvoorbeeld in nachtclub Funky Lab.
Verwacht echter geen taferelen zoals Longstreet in Kaapstad. Alles in Windhoek is kleinschalig. Ook de clubs en het uitgaan.
Jonker Afrikaner
Jonker Afrikaner stichtte Windhoek in 1840. Hij bouwde een kerk voor 500 man op een plek in het midden van het huidige Namibië waarvan hij wist dat er zich ondergrondse waterbronnen bevonden. Niet lang erna startte hij in de kerk ook een schooltje.
Pas aan het begin van de twintigste eeuw begon Windhoek stevig te groeien. Na verschillende oorlogen moest de stad haast helemaal worden herbouwd.
Vooral veel Duitsers kwamen naar Namibië. Zij zagen het gebied in het zuidwesten van Afrika als hun kolonie.
Duitse invloeden
Het mag dan de Zuid-Afrikaanse invloed zijn geweest die de bevolkingsstructuur binnen de stadsgrenzen heeft bepaald, het waren al deze Duitsers die het aanzicht van de stad vormgaven.
De huidige hoofdweg heette tot voor kort de Kaiserstrasse, de koloniale architectuur is ondubbelzinnig Germaans en op veel plekken in Windhoek kun je nog altijd prima in het Duits terecht.
Water en bier
De stad was overigens op een dergelijke bevolkingsaanwas niet berekend. De grootste zorg van Windhoek is dan ook dat het ondergrondse meer, waarvan de stad afhankelijk is, op den duur zal uitdrogen. Een ramp in het kurkdroge Namibië.
Want waar geen water is, daar is geen leven. En zo mogelijk nog erger: waar geen water, daar is geen Windhoek bier. De trots van de stad en één van de belangrijkste exportproducten van het land. Uiteraard gebrouwen naar traditioneel Duits Reinheitsgebot.
Wat is er te doen in Windhoek?
- Wandel de Homeyer Walk, een wandeling door de Klein Windhoek Vallei. In een uur voert de route je langs de prachtigste uitzichten over de stad.
- Het icoon van de stad is de neogotische en Art Nouveau Christuskirche bovenop de centrale heuvel in de stad. Een bezoekje waard.
- Het Owela Museum focust op Namibië's natuurlijke en antropologische historische. Dat is een zeer diverse, en daardoor is het Owela een leuk museum.
- Ben je in oktober in Namibië en houd je van een biertje, dan val je met je neus in de boter. In goede Duitse traditie vindt dan ook in Windhoek het Oktoberfest plaats.
- Bezoek de township Katutura, een overlevering van de apartheidsgeschiedenis als onderdeel van Zuid-Afrika, en zie een prachtige wijk in opkomst zonder de scherpe randjes zoals je die ziet in de steden van de voormalige overheerser.