Zelfs als je niet veel weet over Namibië zullen bepaalde foto's van het land je bekend voorkomen. Het woestijnachtige landschap, haar kolossale duinen, wildparken en zanderige ghost towns, kom je geheid tegen in je natuurfotoboek. Sla dat boek dicht en ontdek de natuur van Namibië zelf!
Voordat je op vakantie gaat naar Namibië, wil je natuurlijk weten welk natuurfenomeen je móet bezichtigen. Is 't de Sossusvlei of misschein de Skeleton Coast ? Wij hebben het je makkelijk gemaakt en de vijf mooiste natuurfenomenen op een rijtje gezet. Deze mag je niet missen tijdens je rondreis door Namibië.
5. Kaap Kruis
Kaap Kruis is thuis van de grootste kolonie Kaapse pelsrobben ter wereld. Je kunt je dit spektakel pas voorstellen als je er bent. Meer dan 100.000 pelsrobben eten zich hier dik aan vis, spelen tikkertje in de branding en luieren wat op het strand. Fe-no-me-naal, net als… de geur die ze vrijlaten. Vooraf een beetje parfum in je neus spuiten is geen slecht idee.
Het reservaat ligt aan de Namibische kust, ongeveer honderd kilometer boven Swakopmund. De naam Kaap Kruis is afgeleid van het kruis dat de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão op dit stuk land plaatste in 1486.
4. Kolmanskop
Kolmanskop was ooit een welvarend mijnwerkersdorpje. Maar toen de diamantindustrie in een depressie raakte en het dorp werd verlaten in 1956, braken enorme zandstormen de huizen in. Lagen zand tot wel anderhalve meter blokkeren de deuren en ramen.
Wandel door de verlaten winkelstraat en bewonder de afbrokkelende gebouwen van binnen. Je vindt een oude casino, allerlei villa's, een ziekenhuis en theater. Vooral in het zachte schemerlicht is de ghost town een mysterieus, maar romantisch gezicht.
3. Dodevlei
De Dodevlei is écht de droom van elke fotograaf. De bodem van deze vallei bestaat uit gekraakt en gescheurd klei. Uitgedroogde boomstammen steken spookachtig uit de grond. En duinen tot wel 325 meter hoog omcirkelen dit woestijnlandschap.
Maar het zijn de kleuren die de Dodevlei één van de mooiste bezienswaardigheden van zuidelijk Afrika maken. De kobaltblauwe hemel, feloranje duinen en donkere bomen die lange schaduwen kaatsen op de gescheurde grond zorgen voor spectaculaire shots.
2. Fish River Canyon
Wat voel je je klein als je op een klif boven de Fish River Canyon staat. Je kijkt uit op een kolossale kloof van 160 kilometer. Op sommige plaatsen is die wel 550 meter diep. Na de Grand Canyon is de Fish River Canyon de grootste kloof ter wereld.
Vooral aan het eind van de middag zal je je vergapen aan de veranderende kleuren, die van felrood overlopen in lichtoranje. Als je het aandurft, kan je een intensieve hike maken door dit Namibische landschap. De wandeltocht neemt je mee naar de vloer van de kloof, zodat je kunt opkijken naar de bizarre rotsformaties van de klifmuren.
1. Etosha National Park
En natuurlijk, op de welverdiende eerste plaats staat... het Etosha National Park! Al beslaat dit natuurpark maar liefst 20.000 vierkante kilometer, je hoeft er niet blij te zijn als je één wild dier spot. Parkeer je auto naast een drinkplaats en je ziet er honderden.
Enorme groepen olifanten, zebra's, leeuwen en antilopen trekken door de eindeloze graslanden en zandvlaktes om bij de waterbronnen te komen. Vooral als de gigantische zoutpan volloopt met regenwater en er pelikanen en flamingo's rondfladderen is dit Namibische natuurfenomeen een gigantisch dierenspektakel.