Er zijn maar weinig landen op de wereld die kunnen tippen aan de pure schoonheid van Namibië. Vooral in het zuiden vraag je je voortdurend af of je al van de aarde af bent gereden. Knalrode zandduinen, kokerbomen en grillige rotsformaties breken de horizon, die paars kleuren wanneer de zon erachter verdwijnt. En het kan maar zo gebeuren dat je niemand tegenkomt op de verlaten gravelwegen, maar wel wordt ingehaald door een kudde zebra’s.
Toch trekken de meeste toeristen tijdens een rondreis door Namibië naar het noorden vanwege de dieren. Wij laten je zien waarom het zuiden met haar woestijnleeuwen, op een na grootste canyon ter wereld en de surrealistische Kalahari, misschien nog wel unieker is. Vooral als je ook een stukje Noord-Kaap meepakt. En in deze lodges verblijft.
5. Bagatelle Kalahari Game Ranch - Namibië
Op nog geen drie uur rijden vanaf het moderne Windhoek, het startpunt van je rondreis door Namibië, rijd je plots een verlaten wereld binnen. Asfalt maakt plaats voor gravel. Bruin zand krijgt warme, rode tinten. En goudgele grasvelden reiken de leegte in. Zelfs aan de rand van de rode Kalahari, komt haar magie al tot leven.
Bovenop de rode zandduinen van die wereldberoemde woestijn, wachten de veertien luxe chalets van Bagatelle Kalahari Game Ranch je op. De cottages hebben een landelijke inrichting met aardse tinten en houten details. Bovendien draaien ze volledig op zonne-energie. En als je met zonsondergang vanaf je veranda over de woestijn uitkijkt, snap je waar de term ‘gouden uurtje’ vandaan komt.
Met een beetje geluk zie je zelfs een kudde springbokken naar de nabijgelegen waterpoel lopen. Niks gespot? Ga dan tijdens een ochtendsafari door het tienduizend hectare grote privéterrein op zoek naar gemsbokken, wildebeesten, zebra’s, struisvogels en neushoorns. Na afloop wacht een culinair ontbijt je op in de lodge, waarna er genoeg tijd is om te relaxen. Neem een duik in het zwembad, zoek een boek uit in de bibliotheek of neem een kijkje in de winkel vol lokale ambacht.
Waarom uniek?
In samenwerking met Cheetah Conservation Fund (CCF) vangt Bagetelle cheeta’s op die hun moeder op jonge leeftijd zijn verloren. Op haar terrein heeft de lodge 22 hectare gereserveerd om deze bijzondere jagers te beschermen. Omdat alleen de moeder haar jongen kan leren op welke dieren ze veilig kunnen jagen, overleven veel van de wezen nooit meer in het wild.
Met jouw bezoek steun je de zes cheeta’s die Bagatelle momenteel opvangt. En dat niet alleen. Je levert een bijdrage aan het behoud van deze bijzondere jagers, waarvan er naar schatting nog maar 7300 tot 7500 in het wild leven. Wist je dat 93 procent van de cheeta’s inmiddels is uitgestorven?
4. Fish River Lodge - Namibië
Helemaal in het zuidelijke puntje van Namibië, kom je terecht in een uniek stukje Afrika. Hier reiken dramatische rotswanden 160 kilometer de lengte, 27 kilometer de breedte en 550 meter de diepte in. Maar pas als je zelf op de kliffen van de Fish River Canyon staat, ervaar je hoe indrukwekkend dit is.
Aan de rand van deze op een na grootste canyon ter wereld, kijken de 19 cottages van de Fish River Lodge uit over de kloof. Maar ook het restaurant, de bar en het zwembad trakteren je op een panoramisch uitzicht. Door de hoge plafonds, betonnen muren en industriële inrichting, krijg je bijna het gevoel dat je een hip café in Amsterdam binnen stapt. Maar los van een aantal kokerbomen, zie je niks anders dan rotsen om je heen. Geen wonder dat de lodge zichzelf beschrijft als ‘the edge of eternity’.
Waarom uniek?
De Fish River Lodge is de enige lodge aan de rand van de gelijknamige canyon. Tijdens een driedaagse hike trek je diep de kloof in en slaap je midden in de natuur. Onderweg aanschouw je de lagen die meer dan vijfhonderd miljoen jaar geleden zijn gevormd van dichtbij. Neem je een verfrissende duik in een van de rotspoelen. Of spot je de zeldzame Hartmanns zebra. Maar misschien nog wel het meest bijzonder is de kraakheldere sterremhemel waaronder je ‘s avonds eet.
Wil je wel de canyon ontdekken, maar niet drie dagen hiken? De lodge biedt ook dagwandelingen aan. Of ga per jeep mee de canyon in.
3. Tutwa Desert Lodge - Noord-Kaap
Net over de zuidoostelijke grens met Zuid-Afrika kleurt de Oranjerivier haar omgeving groen. Wijngaarden schitterend langs de oevers, waar gras het rode zand bedekt dat in het voorjaar is versierd met wilde bloemen. Toch is het de Augrabies Falls die de show steelt: voor maar liefst 56 meter dondert de Oranjerivier met een noodgang het ravijn in.
Op nog geen uur rijden in westelijke richting, weet Tutwa Desert Lodge zich goed te verstoppen tussen de granieten rotsformaties van de ‘groene Kalahari’. Letterlijk. Want het zwarte, rieten dak gaat perfect op in de omgeving. En dat was ook precies de bedoeling toen de familie Steenkamp de originele schapenboerderij omtoverde tot luxe lodge.
Het verhaal gaat dat de familie een kudde giraffen tegenkwam toen ze de boerderij kochten. Geïnspireerd door de ontmoeting met deze bijzondere dieren noemden ze de lodge Tutwa, wat giraf betekent in de Nama-taal. Toeval of niet, zelfs het patroon van de gepolijste muren doet denken aan een giraf. De hoge plafonds, landelijke inrichting en rustieke details creëren een warme, knusse sfeer.
Waarom uniek?
Zodra je binnenkomt in de huiselijke lodge, ben je onderdeel van de Tutwa-familie. Het personeel stelt zich persoonlijk aan je voor. Je hebt je gehele verblijf dezelfde gids. En manager Lucky is erg betrokken, hij komt voortdurend een praatje met je maken.
Wij mochten met Mary-Jane (MJ) mee op avontuur door het 16.000 hectare grote privéterrein van Tutwa. En daar kom je even in een andere wereld. In het noordwesten versieren goudgele grassen, oranje woestijnplanten en witgatbomen de granieten rotshopen; het thuis van buffels, struisvogels en steenbokken. Meer richting het zuiden struikel je over kwarts, een rozekleurige edelsteen. En achter de lodge torenen de enorme rotswanden van de gorge boven je uit, die uitmonden in de Oranjerivier. Met een beetje geluk spot je zelfs een van de vijf luipaarden die hier graag verblijven.
Zelf ervaren? Bekijk de beschikbaarheid van Tutwa Lodge.
2. Kulala Desert Lodge - Namibië
Oranjerode duinen torenen sierlijk boven een eindeloos lijkende zandstrook uit. Meer dan driehonderd miljoen jaar geleden gevormd, meer dan driehonderd meter hoog. Fotogeniek door het perfecte contrast dat de diepe schaduwen van de ochtendzon creëren, waardoor ze ook nog eens het toneel van verschillende films vormen. En zo zijn de zandduinen van de Namib-woestijn niet alleen de hoogste en oudste ter wereld, maar ook de beroemdste.
Gelegen aan de rand van het wereldberoemde Namib-Naukluft National Park, kan je vanuit de luxe tenten van Kulala Desert Lodge de Sossusvlei bijna zien. Of je nou bij het kampvuur zit, een duik in het zwembad neemt, een sundowner bestelt op het terras of in je bed ligt, de zandduinen dansen altijd op de achtergrond.
Hoewel de duinen een schitterend decor vormen, snap je pas echt waarom dit hét handelsmerk van Namibië is als je er zelf bovenop staat. Beklim ‘Big Daddy’, met 325 meter de hoogste duin van het nationale park. Struin over de kleivlaktes van de beroemde zusjes Dodevlei en Sossusvlei. Of bekijk het hele spektakel vanuit een luchtballon.
Waarom uniek?
Bovenop de 23 canvastenten van de lodge is een dakterras gebouwd waarop je kan slapen. En laat de Namib-woestijn nou de perfecte plek zijn om sterren te kijken. Geen lichtvervuiling, weinig wolken. Je ziet zoveel sterren dat de lucht gephotoshopt lijkt. Zelfs Mars en Jupiter zijn zichtbaar, met het blote oog. En als je ‘s ochtends de zon boven de horizon ziet uitkruipen en de lucht rood kleurt, vergeet je even dat je al wakker bent.
1. !Xaus Lodge - Noord-Kaap
Misschien wel het meest indrukwekkende nationale park van Afrika ligt net over de grens bij Mata Mata. Samen met Botswana, deelt Zuid-Afrika het meer dan 28.000 vierkante kilometer grote wildspektakel van Kgalagadi Transfrontier Park. Stokstaartjes kijken nieuwsgierig om zich heen. Cheeta’s jagen langs de rivierbedding. En honderden soorten kleurrijke vogels tjilpen vrolijk. Maar het meest bijzonder zijn de woestijnleeuwen met hun zwarte manen die in de ochtend wakker worden bovenop de rode zandduinen.
Op de 91ste duin vanaf de Auob River Road, kijken de twaalf hutten van !Xaus Lodge - wat hart betekent in de San-taal - uit over een hartvormige zoutpan. Volledig op houten palen gebouwd en met elkaar verbonden door een loopbrug. Het restaurant staat vol zelfgemaakte meubels uit Upington en decoraties van de San. En vanaf de aangrenzende veranda zie je hartebeesten drinken bij de waterpoel.
Waarom uniek?
Zoals dat vaak gebeurde bij de vorming van nationale parken, werden de ‡Khomani San en de Mier in de jaren dertig hun woongebied uitgezet. Deze communities slaagden er aan het einde van de Apartheid als een van de eersten in om hun landrechten terug te claimen. Wat ze kregen: de bouw van de lodge, inclusief 50.000 hectare omliggende grond.
Het begin was lastig. Door de afgelegen ligging was er geen drinkwater nabij, en professionele ervaring in de horeca ontbrak. Uiteindelijk wisten de communities hun grootste obstakels in samenwerking met Transfrontier Parks Destinations (TPD) te overwinnen. Water werd uit de zoutpannen gepompt en gefilterd. En in 2007 ging de lodge met succes open.
Vandaag de dag zijn de ‡Khomani San en de Mier nog steeds eigenaar. Een groot deel van de opbrengst gaat direct naar de communities, wat wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld scholen. Ze breiden hun succes zelfs uit naar andere communities. Onze gids behoort namelijk tot de !Kung San. Tijdens een ochtendwandeling door de duinen leerde hij ons hoe zijn voorouders leefden in en van de natuur.
Zo wordt je bij !Xaus niet alleen ontzettend gastvrij ontvangen door een warme familie die de omgeving als geen ander kent, je draagt met je bezoek ook bij aan de werkgelegenheid in en toekomst van de communities.
Hebben we je geïnspireerd om een rondreis door Namibië te maken? Bekijk alle reizen naar Namibië.