Top 5 Marokkaanse Keuken

Top 5 Marokkaanse Keuken

door Victorine Sandkuyl

Marokko kent een rijke keuken die bekend staat om het gebruik van veel kruiden en veel ingrediënten. De volle smaak van de Marokkaanse keuken ligt tussen de Mediterrane en Afrikaanse keuken in. Ook vind je invloeden van de Arabieren, de Moren en de Berbers in de Marokkaanse gerechten terug. De rijke smaak door al deze verschillende invloeden is lekker veelzijdig en zal je meermaals verrassen tijdens je reis door Marokko.

De meeste mensen denken aan couscous als ze aan de Marokkaanse keuken denken, maar het is zoveel meer dan dat. Wij zetten de beste Marokkaanse gerechten voor je op een rij. Lees mee en ontdek welke spannende gerechten je allemaal kunt verwachten tijdens je bezoek aan Marokko.

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 50 reizen naar Marokko

Harira

Een maaltijd in Marokko begint vaak met harira soep. De belangrijkste ingrediënten zijn kikkererwten, linzen, bleekselderij en tomaten. Wie geen zin heeft in een vegetarische maaltijd, voegt lamsvlees toe .
Harira speelt een belangrijke rol tijdens de ramadan. Bij het verbreken van het vasten, wanneer de zon is ondergegaan, eten Marokkanen graag dadels en harira. De gebonden soep bevat veel vitamines die het lichaam nodig heeft na een dag vasten.

Wil je zelf een keer harira maken? Bekijk hier het recept voor de vegetarische variant.

Tajine

Tajine is zowel een gerecht als een aardewerken stoofpot. Gerechten bereid in een tajine worden dus ook tajine genoemd, best verwarrend soms. De tajine als stoofpot is erg populair om Marokkaanse gerechten mee te bereiden. Het is een kegelvormige pot van klei, vaak versierd met kleurrijke schilderingen. De tajine wordt vooral gebruikt om gerechten te stoven, door de klei worden de ingrediënten langzaam maar gelijkmatig verwarmd.

De stoofpotten die uit de tajine komen bestaan vaak uit vlees of vis en groente. Een bekend traditioneel gerecht is lamsvlees met dadels of andere gedroogde vruchten. Of probeer zelf eens een tajine van kip, olijven en citroen te maken.

Pastilla

De pastilla is een bekend gerecht uit de Marokkaanse keuken. Het is een grote hartige taart rijk gevuld met kip of vis. Deze bijzondere taart wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht op een Marokkaanse bruiloft of op andere feestelijke gelegenheden.

Hoewel de taart met hartige ingrediënten zoals kip of vis wordt geserveerd, zit er in een pastilla ook een zoete smaak verwerkt. Dit komt omdat men ook amandelen, suiker en kaneel aan het gerecht toevoegt, zo krijgt het een unieke smaak. De taart is makkelijk zelf te maken, maar ook zeker te proeven tijdens een rondreis door Marokko.

Bissara

Eigenlijk is de bissara gewoon de Marokkaanse variant van erwtensoep. Deze rijke soep bestaat voornamelijk uit gepureerde spliterwten. In Marokko wordt de bissara vooral als ontbijt gegeten, in Nederland is het gerecht ook heerlijk om in de winter als avondmaaltijd te serveren.

De soep is vrij dik, eigenlijk is het een soort dip. Serveer de soep op de Marokkaanse manier, met vers brood en dip dit brood in de soep. Drink er een glas Marokkaanse muntthee bij om de maaltijd helemaal af te maken.

Zaalouk

Als bijgerecht is Zaalouk altijd een goed idee. Deze simpele salade bestaat uit aubergine, tomaten en typisch Marokkaanse kruiden. Na het verwarmen van de aubergine en de tomaten voeg je deze samen en zo ontstaat er een soort puree.

Het voordeel van Zaalouk is dat je het zowel warm of koud kunt opdienen, dus je kunt het ook al van tevoren bereiden. Zaalouk als hoofdgerecht kan natuurlijk ook. Serveer er dan warme pitabroodjes om er een volledige maaltijd van te maken.

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Egypte kenner