Havenplaats Tanger is de plek waar Europa en Noord-Afrika elkaar ontmoeten. De stad bevindt zich al sinds zijn ontstaan in een moeizame spagaat. Het is een vrijhaven voor criminelen, maar net zo goed voor kunstenaars. Het is een bron van inspiratie gebleken voor kunstenaars in de kunsten.
Tanger kom je overal tegen: in het boek de Alchemist van Paulo Coelho, in de James Bond film From Russia With Love, in schilderijen van Henry Matisse en op een heel album van popartiest Billy Thorpe. De stad heeft een lange lijst beroemde inwoners, maar ook een turbulente geschiedenis.
Tussen Europa en Afrika
Tanger ligt aan de westelijke kant van de Straat van Gibraltar aan de noordkust van Marokko, op nog geen twintig kilometer van Spanje. Belangrijk voor de handel tussen de twee continenten.
Het is een stad van extremen. Tanger heeft alles al meegemaakt. De ligging van de stad heeft over de hele geschiedenis van de regio voor turbulentie gezorgd. Tanger zal waarschijnlijk ook altijd wel in een moeizame spagaat tussen de twee continenten blijven staan.
Autonoom en neutraal gebied
Tanger is al bewoond sinds de vijfde eeuw voor Christus. Door steeds afwisselende volkeren. De Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Marokkanen, Tunesiërs, Engelsen, Duitsers, Spanjaarden hebben allemaal om de stad gestreden.
De ligging maakte de stad in de negentiende en begin twintigste eeuw interessant voor de Europese koloniale mogendheden.
In 1923 kreeg Tanger een internationaal statuut. Het werd een autonoom, neutraal en gedemilitariseerd gebied bestuurd door een internationale raad.
Drugshandel
Het neutraliteitstatuut trok avonturiers, kunstenaars, louche zakenlieden, excentrieke rijken en boeven aan. Tanger was een soort van vrijhaven, waar ook de drugshandel naar het Westen een belangrijke rol speelde.
Inmiddels heeft de Marokkaanse politie de drugsverkoop stevig aan banden gelegd. Maar uitgeroeid is het zeker nog niet.
Modernisering van Tanger
De stad ondergaat momenteel een snelle modernisatie. Koning Mohammed VI ziet het belang van de culturele en commerciële poort tussen Afrika en Europa. Hij doet er dus alles aan om het imago van de stad te veranderen.
Natuurlijk zijn er nog steeds vervallen wijken, donkere steegjes en afbrokkelende gebouwen. Nieuwe architectuur en hippe tenten lijken de stad echter steeds meer over te nemen.
Gigantische jachten liggen in de haven en de 700.000 inwoners van de stad zijn een bonte mix van expats, rijke Marokkanen en kunstenaars. Het is gedaan met het sjofele imago.
Mendoubia tuinen
De medina is het hart van de stad. Op de Grand Socco markt vind je de mooiste souvenirs en gebruiksvoorwerpen. In cafés worden heftige discussies gevoerd onder een kopje muntthee.
Verkoeling vind je in de Mendoubia tuinen. De terrasjes aan het strand zijn zo hip dat ze vooral bewegende etalages voor de nieuwste dure zonnebrillen zijn.
Het is een aparte wereld. Zelfs als je maar een dagje hebt, en vanuit Spanje even de Straat van Gibraltar over hopt, is Tanger de moeite waard.
Wat is er te doen in Tanger?
- De kasbah, het oude centrale stadsfort, is prachtig gelegen op het hoogste punt van de stad en kijkt uit over de Middellandse Zee.
- Het Dar el-Makhzen is het oude paleis van de sultan, staat in de oude medina en is tegenwoordig het centrum van hedendaagse Marokkaanse kunst.
- Tanger is een hectische stad. Wil je even ontspannen, ga dan naar de Sultan's Gardens in de medina, waar het meestal heerlijk groen en relatief rustig is.
- Wil je meer weten over de historie van Tanger, dan doe je er goed aan een bezoek te brengen aan de vroegere synagoge Musée de la Fondation Lorin, waar je foto's, posters en ander beeldmateriaal van Tanger tussen 1890 en 1960 vindt.
- Asilah is een stadje op vijftig kilometer van Tanger. Het is kleinschaliger, heeft een nog mooiere medina en prachtige stranden.