Marrakesh, aan de voet van het Atlasgebergte, is dé koningsstad van Marokko. De Koutoubia moskee is haar handelsmerk. De medina, souk en vooral het Djemaa el Fna plein zijn haar grote kracht.
Slangenbezweerders, straatartiesten, Arabische muziek, kleurrijke marktkraampjes en een doolhof van smalle straatjes. Marrakesh komt rechtstreeks uit de duizend-en-een-nacht sprookjes en wordt ook wel de 'Hoofdstad van het Zuiden' genoemd.
Koningssteden
Marrakesh is een van de vier koningssteden van Marokko. Samen met Fès, Meknès en Rabat waren deze steden allemaal eens de residentie van een Marokkaanse dynastie.
In 1070 stichtten de islamitische Almoraviden de stad Marrakesh. De stad, gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van het Atlasgebergte, werd al snel tot hoofdstad verkozen. De omliggende bergen, en daarmee de irrigatiemogelijkheden, maakte het een ideale locatie.
Medina
In het verleden kwamen handelslieden op kamelen in Marrakesh samen, maar de tijden zijn ook in deze stad veranderd. Onder het eeuwenoude uiterlijk gaat een moderne metropool schuil.
Het historische centrum van de stad, de medina, staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst. Een negentien kilometer lange stadsmuur omringt haar.
Wie zonder gids op pad gaat, verdwaalt minimaal één keer in de medina. In de wirwar van straten ontdek je het traditionele Marrakesh. Smalle steegjes vol spelende kinderen, ezels, kleine winkeltjes met verse kruiden en groepjes mannen die naar een voetbalwedstrijd op televisie kijken in een theehuis.
Koutoubia moskee
Van handgemaakte textiel tot Aladdin lampen, van keramische vazen tot kleurrijke tapijten, bij shoppen op de centrale souk - de markt - is afdingen is een must. Mensen kijken is er overigens minstens net zo leuk als shoppen.
Binnen de stadsmuren ligt de Koutoubia moskee. Het gebouw heeft een kenmerkende zeventig meter hoge vierkante minaret. In 1162 werd met de bouw van de moskee begonnen. In 1196 was hij klaar. De moskee groeide uit tot hét symbool van Marrakesh.
Djemaa el Fna
Het centrale plein van Marrakesh heet Djemaa el Fna. De stad komt hier samen. Slangenbezweerders en waarzegsters proberen de aandacht van de bezoeker te trekken. 's Ochtends vind je op de naastgelegen markt de beste koopjes.
Maar aan het einde van de middag verandert het plein in een chaotisch bedoening. Vanuit de smalle steegjes rijden wagens die binnen mum van tijd een restaurant vormen. Aan de lange tafels eet je de lekkerste couscous met rijk gekruid vlees van de grill.
Uitstapjes naar de Sahara
Ook het nachtleven in Marrakesh is bruisend. Hippe discotheken schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook kom je er steeds meer chique restaurants tegen.
Hoewel er in de stad genoeg te beleven is, is het ook zeker de moeite waard om er even tussen uit te knijpen. Uitstapjes naar Atlasgebergte en de Sahara regel je ter plekke.
Pas als je de stad uitrijdt en je binnen mum van tijd in dit zeer onherbergzame gebied terecht komt, dringt de volle schoonheid van Marrakesh tussen je door. Een oase van ontwikkeling en leven. Een baken van cultuur in deze zo rauwe omgeving.
Wat is er te doen in Marrakesh?
- Bezoek de paleizen van el-Badi, waarvan helaas niet veel meer over is, en De la Bahia, in al zijn drukte en overdadigheid het tegenovergestelde van het sobere el-Badi.
- Sla je koopjesslag op één van de talloze overdekte markten in de medina van Marrakesh en bekijk je buit in één van de vele parken. Een groenere stad is er niet in Marokko, ook al is Marrakesh dan de stad van rode steen.
- Ga in de winter skiën in het bergdorp Oukaimeden, zo'n twee uur rijden van Marrakesh.
- Geniet van het heerlijke eten in de tientallen marktkraampjes die 's avond verrijzen op het monumentale Djemaa el-Fna plein in Marrakesh.
- Maar een stadswandeling langs de Koutoubia moskee, de Ali ben Youssef Medersa en de kasbah door de wirwar van rode steegjes.