Chefchaouen is een stad opgetrokken in blauw en wit. Een relaxte stad die vooral bekend staat om zijn stevige wietproductie. De betoverende medina is zeker het bezoeken waard.
Chefchaouen is zo'n plek waar je altijd nog één dagje extra wilt blijven. Het fotogenieke stadje ligt in het rifgebergte. Het is niet alleen mooi, maar er heerst ook nog eens een uitermate relaxte sfeer. Dat is vrij uniek voor Marokko. De kans is overigens groot dat dit mede komt door de nabijgelegen hennepplantages.
Het Joodse Blauwe Dorp
Lichtblauw, donkerblauw, marineblauw, indigoblauw, hemelblauw, azuurblauw. Chefchaouen heet ook wel het Blauwe Dorp, en dat zul je weten. Alle gebouwen in de medina zijn blauw met wit geverfd. Het is een traditie die nog stamt uit de tijd van de Joodse vluchtelingen die ooit het gebied bewoonden. Tegenwoordig hoor je op gebedstijden eigenlijk uitsluitend nog de muezzin.
Chefchaouen ligt in het noordwesten van Marokko, vlakbij Tanger en de Spaanse grens. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad werd in 1471, na de Spaanse Reconquista, gesticht door Moorse en Joodse vluchtelingen uit Spanje. Het bergdorpje diende als fort tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen.
Betoverende medina
De schoonheid in combinatie met de eenvoudige en relaxte levensstijl maken tot Chefchaouen één van de leukste bestemmingen van Marokko. Ook de ligging van Chefchaoun is prachtig. De stadsnaam betekent: kijk naar de horens. Vanuit het dal zouden de omliggende bergen de vorm van horens hebben.
Een eindeloze hoeveelheid wandeltochten leiden die bergen in. De steile kronkelpaadjes komen uit op plekken met prachtige panorama's. Je kunt de medina prima alleen en te voet verkennen. Ook in de rest van Chefchaouen zijn de afstanden wandelbaar. De medina is relatief koel. Je loopt er grotendeels in de schaduw. Ieder hoekje heeft een verrassing en na elk straatje volgt een nog een mooier steegje.
Wiet en hennep
Ten oosten van de medina ligt een waterval. Volg het pad en je komt uit in de bergen. De paden leiden langs wietplantages. Het is niet ongewoon dat een herder je drugs aanbiedt wanneer je rustig aan het wandelen bent. Marihuana is naast leer, geitenkaas en wol de lokale specialiteit.
Chefchaouen is het Amsterdam van Marokko. Je zult regelmatig worden gevraagd of je niet iets wilt roken. In vroegere tijden gebruikten de Marokkanen de hennep het fabriceren van kleding. De hennepplant is één van de weinige gewassen die het goed doen op de niet al te vruchtbare akkers rond Chefchaoun.
Shoppen
Ook op shopgebied zul je in Chefchaouen goed aan je trekken komen. Hoewel de prijzen soms iets hoger liggen dan in de grote steden is het een stuk plezieriger shoppen. Het ligt namelijk niet in de aard van de bevolking opdringerig te zijn. Of misschien zijn ze slechts te stoned.
Chefchaouen is een plek waar je iedere avond opnieuw zonder zorgen geniet van de zonsondergang. Het is dé plek om helemaal bij te komen, voordat je je weer in de hectiek van de rest van Marokko stort.
Wat is er te doen in Chefchaouen?
- De witblauwe medina van Chefchaouen is zonder twijfel één van mooiste in heel Marokko. Maak er dus vooral een stadswandeling en snuif er de Andalusische invloeden op.
- Drink een mierzoete thee op een terrasje op het centrale plein Plaza Uta el-Hammam, waaraan ook de kasbah (stadsfort) grenst en waar de achthoekige minaret van de Grande Mosquée prachtig om aandacht schreeuwt.
- In het etnografisch museum in de tuinen van de kasbah vind je prachtig oude foto's van Chefchaouen. Als de hedendaagse pracht en praal van de stad niet romantisch genoeg voor je is, moeten de foto's dat toch op zijn minst wel zijn.
- Beklim de berg Jebel el-Kelaâ van 1.616 meter hoogte en kijk uit over Chefchaouen onder je.
- Het is natuurlijk ten strengste verboden in Marokko en dus geheel op eigen risico. Maar Chefchaouen is de plek waar bijna alle hasj in Europa vandaan komt. Laten we het zo zeggen: hoe dichter bij de bron, hoe beter en goedkoper.