Het Masoala Nationaal Park strekt zich uit van de bergen op het land tot het koraal onderwater. Een groot deel van de dieren en planten is endemisch en zie je dus nergens anders op de wereld.
Het Masoala park is één van de laatste stukken ongerept regenwoud in Madagaskar. Een dichtbegroeid schiereiland met honderden soorten varens en hardhoutbomen, zo'n 500 kilometer ten noorden van hoofdstad Antanananrivo.
Het is onderdeel van het grootste nationale park van het land, het Atsinanana, dat sinds 2007 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
Gids en goede uitrusting vereist
Zoals het goed regenwoud betaamt, valt er verschrikkelijk veel neerslag op het Masoala schiereiland. Het regent er met gemak vier à vijf keer zo veel als in Nederland.
Je kunt er daarom het best heen in de maanden september, oktober en november. Temperaturen schommelen het hele jaar door tussen de twintig en dertig graden. Het is er dus altijd broeierig.
Een tocht, vaak van meerdere dagen, organiseer je bij het kantoor van bosbeheerders in de nederzetting Maroantsetra. Je hebt een gids nodig als je het park in wilt - zonder begeleiding ben je nergens in de dichte begroeiing.
Een goede uitrusting is ook noodzakelijk. En je dient in goede conditie te zijn. De wandelingen zijn zwaar op het Masoala schiereiland. Niet alleen door de hitte en de extreem hoge vochtigheid, maar ook doordat je hier en daar steile hellingen moet beklimmen.
Vleesetende planten
De ruggengraat van het gebied, een steil oplopende bergkam, reikt tot zo'n duizend meter hoogte. Het tropisch regenwoud glijdt er als een groene deken vanaf richting de zee.
Varens, trompetbomen, vleesetende planten knopen zich aaneen in de afdaling richting het water. Aan de kust raakt het groene blad het zoute zeewater van de Indische Oceaan.
En in die oceaan gaat het natuurschoon onder water door. Koraalriffen strekken zich onder het heldere water uit. Bultrugwalvissen en verschillende haaiensoorten zwemmen er hun rondjes.
Unieke evolutie
Het bijzondere aan de regenwouden van Atsinanana, en dus ook aan het Masoala schiereiland, is dat de meerderheid van zijn planten en dieren endemisch is. Dit betekent dat deze gewassen en beesten nergens anders ter wereld voorkomen. Duizenden soorten zijn het.
Dit komt doordat Madagaskar al ruim zestig miljoen jaar geleden afbrak van het Afrikaanse continent. De evolutie bewandelde dus een uniek pad op het reusachtige eiland. Er was geen (genetische) uitwisseling met het vasteland.
Endemische dieren en planten
Je zult ze zien, de endemische planten en dieren. Je ontkomt er niet aan. Het is nog een goede reden om een deskundige gids mee te nemen op je wandeltocht. Alleen zijn verhalen kunnen de uniekheid van het Atsinanana, de onverwisselbaarheid met ieder ander tropisch regenwoud duidelijk maken.
De wetenschap dat een geheel eigen ecosysteem je omringt tijdens je wandeling geeft extra jeu aan je tocht. Het is de uitleg over de endemische dieren die je zal fascineren. Een Marco Polo reisgids of een flora en fauna infoboekje is simpelweg niet voldoende.
Al moet gezegd: ook al was helemaal niets in het oerwoud endemisch, dan nog zou het uitzicht vanaf de centrale bergkam onbetaalbaar zijn.
Wat is er te doen in Masoala National Park?
- Loop door dorpjes als Alhoatrozana en Antalavia langs de kust door het Masaola park. Prachtige rotspartijen, zachte zandstranden en dicht, groen oerwoud is waar je je bevindt.
- Loop in de Alohatrozana hike. Eén van de mooiste routes door prachtig onaangetast regenwoud.
- Stap in een kajak en peddel de rivier de Antongil af, met schildpadden en dolfijnen in je kielzog.
- Het eilandje Nosy Mangabe is een prachtige plek om lemuren en zeldzame gecko's te zien en om te wandelen.
- Wil je het nog ruiger en onherbergzamer? Reis dan landinwaarts en ga hiken in het Marojejy Massief.