In Madagaskar vind je dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Zo kom je in de jungle van het Afrikaanse eiland de bijzondere maki's en fossa's tegen. Uitzonderlijke planten komen alleen hier voor.
Terwijl je door de jungle loopt, hoor je een hoog gepiep. Het is vlakbij, maar je weet niet waar het vandaan komt. Het klinkt als het geluid van een vogel, maar de gids bezweert je dat dit iets bijzonders is. Dan zie je plotseling twee feloranje oogjes naar je gluren. Tussen de bladeren verborgen zit een minuscuul aapachtig diertje.
Maki apen
Het luidruchtige dier is een grijze muismaki. Maki's zijn verwant aan apen, maar de verschillen zijn groot. Madagaskar is de enige plek ter wereld waar maki's voorkomen, in allerlei verschillende soorten. De kleinsten wegen nog geen honderd gram. Groepen ringstaartmaki's, met soms meer dan dertig leden, wandelen op hun gemak door de jungle.
Madagaskar is een bron van leven. Meer dan vijf procent van alle dier- en plantensoorten ter wereld komt voor op het eiland. De meeste van die planten en dieren vind je alleen op Madagaskar. De biodiversiteit op het eiland is dan ook uniek. Wetenschappers van over de hele wereld komen naar het eiland om onderzoek te doen. Want een groot gedeelte van het eiland is nog niet ontdekt.
Nieuwe zoogdieren
Alleen al in de afgelopen vijftien jaar vonden onderzoekers bijna driehonderd nieuwe soorten zoogdieren. Er is zelfs een hele zoogdierenfamilie die nergens anders ter wereld voorkomt. Deze zogenaamde tenrecs lijkt een soort mix van de egel, het stekelvarken en de muis.
Sinds Madagaskar honderd miljoen geleden losbrak van Afrika en zich splitste van het Indiase subcontinent kon de flora en fauna ongestoord evolueren. Daardoor ontstonden nieuwe diersoorten die nergens anders voorkomen.
Katachtig en spookachtig
Het katachtige roofdier de fossa struint alleen door de bossen van Madagaskar. Het dier lijkt op een kleine poema, maar heeft een knaagdierachtige kop. Het is het grootste roofdier op Madagaskar. De fossa is ongeveer even groot als een middelgrote hond.
Het vreemdste wezentje is misschien wel de aye-aye. Het diertje is niet veel groter dan je hand. Met zijn bolle ogen kan hij 's nachts uitstekend op zoek naar zijn favoriete voedsel. Hij tikt op de schors van bomen. Zo hoort hij of er larven achter bas verstopt zitten. Dan knaagt hij een gaatje in de schors en met een speciale, lange, dunne middelvinger vangt hij zijn maaltje.
Door zijn spookachtige uiterlijk zijn veel lokale bewoners bang voor de aye-aye. Ze denken dat het kleine beest een boodschapper van de duivel is.
Bijzondere Baobabboom
De bewoners menen ook dat de indrukwekkende baobab bomen magische plaatsen zijn. De enorme bomen lijken verkeerd om te staan: de dikke stam gaat plotseling over in wat dunne takken, die als wortels boven op de boom groeien. Er zijn negen soorten baobab bomen in de wereld. Zeven daarvan komen alleen op Madagaskar voor.
De jungle van Madagaskar is een uniek Hof van Eden. Iedere vallei en elk rivierdal heeft haar eigen unieke flora en fauna. Overal hangt de zoete geur van wilde orchideeën, die nergens anders ter wereld groeien. Madagaskar is een speeltuin voor wetenschappers en een paradijs voor natuurliefhebbers. Op Madagaskar heb je nog de reële kans om een dier te zien dat nog nooit ontdekt is.