Kenia wordt ook wel Afrika in één land genoemd. En dat is niet voor niets. Tijdens een rondreis door Kenia doorkruis je haar diverse landschappen. Van de savannevlakte van Masai Mara tot de heuvels die leiden naar de ijzige bergtop van Mount Kenya en van tropisch regenwoud Kakamega tot de witte zandstranden bij Mombasa.
Dit legio aan landschappen huist op zijn beurt het dierenrijk van je dromen. Ga op wandel-, fiets- of jeepsafari en spot de Big Five, of ga in de jungle op zoek naar de mooiste tropische vogels. En vergeet de onderwaterwereld aan de kust van Kenia niet!
Kortom: de Nationale Parken van Kenia bieden genoeg safarimogelijkheden waarbij je je ogen uitkijkt. Waar je de meeste dieren vindt? Wij zetten vijf plekken voor je op een rij!
“Zet je beste beentje voor… want een olifant loopt door”. In het decor van de machtige, besneeuwde Kilimanjaro stampen grote aantallen olifanten door de groengele, kale vlakte van het Amboseli National Park. Jungle Boek’s Olifantenmars is er niks bij! Het gebied dicht tegen de grens met Tanzania is dan ook de trotse eigenaar van ‘s werelds grootste olifantenpopulatie per vierkante kilometer.
De stoet die aan je voorbij trekt is op weg naar een van de moerassen in het park. Hier lessen de olifanten hun dorst met het smeltwater van de Kilimanjaro en sproeien ze zichzelf nat. Ze worden vergezeld door een stel nijlpaarden en buffels. Tijdens je safari door het Amboseli National Park kom je verder onder andere giraffen, leeuwen, impala’s en luipaarden tegen. Dus houd je fotocamera bij de hand!
Heb je de behoefte om even te ontsnappen aan de droge vlaktes en zin om een frisse duik te nemen? Dan is het tijd om richting de kust van Kenia te trekken en haar vissersdorpjes Malindi en Mombasa te verkennen. In kustplaats Malindi zijn veel Italiaanse invloeden te vinden. Hier ontspan je onder het genot van een Italiaanse cappuccino of gelato op de witte, met palmbomen omlijste zandstranden.
Slaat de verveling toe? Goed nieuws: ook aan de kust laat Kenia’s dierenrijk je niet in de steek. Grijp je snorkel en steek je hoofd onder water, want voor de kust van Malindi strekt het Marine National Park zich uit tot het zuidelijke Watamu. In het beschermde natuurgebied trappel je tussen tropische vissen en schildpadden. Op de bodem liggen zeesterren en krioelen zeekomkommers en krabben. En met een beetje geluk zwemt er een dolfijn, walvishaai of kortvinmakreelhaai voorbij!
Zie jij een snorkeltrip voor de Keniaanse kust wel zitten? Plan je vakantie in Kenia goed: van maart tot juni is het zicht onderwater beperkt door de zoute stroming van de Galana-rivier. Dat is natuurlijk zonde!
Na een hobbelige rit over modderige wegen stap je de auto uit en snuif je de geur van nat hout, bloemen en mos op. Je wordt begroet door het getjilp en gekrijs van vogels en het gebrul van Colubusapen die zich verschuilen onder een groene bladerdeken. Welkom in het Kakamega National Park: met ruim 300 verschillende vogelsoorten een walhalla voor vogelliefhebbers én Kenia’s laatste overblijfsel van een regenwoud dat zich ooit uitstrekte over heel West- en Midden-Afrika.
Voor de ultieme junglesafari in Kakamega National Park moet je wel tegen een buitje kunnen. Want tijdens het regenseizoen dat loopt van april tot juli, is het regenwoud in de Western Province van Kenia op zijn mooist. Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, staan alle bloemen volop in bloei!
Spot samen met een gids de opvallende neushoornvogels en reuzentoerako’s, maar ook valken, adelaars, buizerds, pelikanen en papegaaien. Om maar wat te noemen. Houd je ogen ook open voor de sprinkhaanachtige Flower Mantis, die zelfs door insecten voor een bloem wordt aangezien.
2. Nakuru National Park
Het Nakuru National Park wordt het meest bezocht vanwege het Nakurumeer. En wanneer je het meer nadert, begrijp je waarom. Want in plaats van een blauwe plas water, wordt de oever van het Nakurumeer gevormd door een roze waas. Eenmaal dichterbij zijn de silhouetten van duizenden flamingo’s te onderscheiden. De roze spillepoten flaneren massaal bij het Nakurumeer, omdat er veel algen te vinden zijn.
Maar er is meer. Naast de roze trekpleisters leven er in het park ook pelikanen, adelaars en bavianen. En wie de grasvlakte om het meer heen goed afspeurt, ziet een grote grijze viervoeter rondslenteren. Want de zwarte en witte neushoorns vermaken zich ook prima in het beschermde natuurgebied.
Wil jij de flamingo’s en andere bewoners van het Nakuru National Park zelf bekijken? Vanaf hoofdstad Nairobi rijd je er in twee uur naartoe. Ga zelf met een 4-wheel drive op safari of ga op pad met een gids.
De zogenaamde Grote Trek van Tanzania naar Kenia met eigen ogen zien, is een ervaring die je nooit meer vergeet. Tussen juni en september stormen miljoenen gnoes, zebra’s en gazelles alsof hun leven ervan afhangt over de vlakte. Ze maken de oversteek vanuit de Serengeti in Tanzania en trekken richting het Masai Mara National Reserve in Kenia. De dieren zijn op zoek naar gras en water om te overleven.
Deze trekking gaat gepaard met een hoop gedreun en opwaaiend stof. De meest spectaculaire, maar ook meest tragische oversteek van de migratie is die over de Mara-rivier en speelt zich rond eind augustus af. Het is een natuurdocumentaire die zich voor je neus afspeelt. De spanning is om te snijden. De vastberaden dieren doen het water opspatten, anderen staan angstig aan de oever: bang om vertrapt te worden. Die angst is niet onterecht, want lang niet alle dieren halen de overkant.
Na dit natuurspektakel blijven de kuddes tussen september en oktober in het Masai Mara om te grazen. Plan je rondreis door Kenia daarom goed, zodat je na het aanschouwen van de grote oversteek nog tijd over hebt voor een safari. Naast de hoefdieren heb je in het Masai Mara National Reserve bovendien de kans om cheeta’s, luipaarden, wilde honden, hyena’s en leeuwen te zien.
Ben jij klaar voor een safari in Kenia en heb je zin om zoveel mogelijk van zijn dierenrijk te zien? Bekijk hier alle rondreizen door Kenia!
Fotocredits: Hugh Lunnon | Mathieu Breitenstein