Wandel tussen de wolkenkrabbers door in het Uhuru Park en maak foto's van giraffen en leeuwen in het Nairobi National Park met de moderne skyline op de achtergrond. Welkom in Nairobi, safari hoofdstad van de wereld!
Britse kolonisten stichtten Nairobi in 1899 in een strategisch gelegen moerassig gebied aan de voor hen belangrijke spoorlijn richting Oeganda. De nederzetting moest een paar jaar later al worden herbouwd, omdat zij was platgebrand na een pestuitbraak. In 1907 schoof de stad in hiërarchie op en maakten de Britten Nairobi tot de hoofdstad van hun Oost-Afrikaanse protectoraat. De stad bleef ook na de onafhankelijkheid in 1963 de hoofdstad van Kenia.
Safari hoofdstad van de wereld
Vandaag de dag is Nairobi een drukke, maar onveilige metropool. Het is een groene stad vol parken en de uitvalsbasis voor safari's in de nabijgelegen wildparken. Tussen de parken door steken wolkenkrabbers soms meer dan honderd meter de lucht in.
Vanwege haar ligging vlakbij de nationale parken is Nairobi voor veel reizigers slechts een tussenstop op weg naar een safari. Niet voor niets draag de stad de bijnaam 'Safari hoofdstad van de wereld'. Vanuit Nairobi vertrek je op safari's naar bijvoorbeeld het Nairobi National Park.
Nairobi: de bezienswaardigheden
Dat betekent overigens niet dat er in Nairobi zelf niets te beleven valt. Op luchtfoto's lijkt de metropool soms meer op een park met wat gebouwen dan op een stad met parken. Het beroemdste park grenst aan het centrum: het Uhuru Park. Telkens wanneer er protesten, demonstraties of belangrijke speeches zijn in Kenia, zie je dit park terug op het journaal.
Nairobi telt verder genoeg bezienswaardigheden om iets langer in de stad te blijven hangen voordatje op safari gaat. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het National Museum van Kenia of het Karen Blixen Museum. De schrijfster woonde een tijdje in dit koloniale huis dat nu is omgetoverd tot een museum. Blixen schreef het boek Out of Africa waar later een film van werd gemaakt.
Naast het bezoeken van deze bezienswaardigheden, kom je in Nairobi vooral tot rust. Het is een stad om even adem te halen tijdens een langere rondreis door Afrika. Je bent even terug in de ontwikkelde wereld. In een stad waar het internet relatief snel is. Waar je al je adminstratieve zaken regelt die je elders in Afrika moest uitstellen.
Central Business District Nairobi
Die ontwikkelde wereld zie je vooral terug in het Central Business District van Nairobi. Tussen de parken door steekt de skyline van Nairobi de lucht in. Deze skyline is het resultaat van twee grote bouwperiodes.
In de jaren zestig, kort na de onafhankelijkheid, struikelde je in het zakencentrum van Nairobi over de bouwputten. In de jaren negentig maakte het zogenaamde Central Business District van Nairobi een nieuwe bloeiperiode door.
In 2006 kregen de meeste flats, in hoogte variërend tussen tachtig en 140 meter, een nieuw likje verf. Het Central Business District ziet er daardoor heel redelijk onderhouden uit. Het huisvest Afrikaanse hoofdkantoren van onder meer Coca Cola en Google.
Toch boeken weinig mensen een stedentrip naar Nairobi. Maar dit hoeft ook helemaal niet. Waarom zou je overal ook lang moeten blijven. Wat voor afbreuk doet het aan een stad, als zij voornamelijk een springplank is naar wildparken in de omgeving?
Nairobi National Park
Bovendien zijn die wildparken nog veel dichter bij de stad dan je denkt. Het Nairobi National Park grenst zelfs direct aan de drie miljoen zielen tellende metropool.
Het is een surrealistisch gezicht: vlak voor je een giraf, op de achtergrond de moderne stedelijke skyline. Met nog meer geluk schiet je zelfs een foto van een wolkenkrabber waarvoor in het wild een leeuw ligt te luieren.
Weer Nairobi
Het Nairobi National Park bezoek je het beste buiten het regenseizoen. Plan je reis naar Nairobi in januari en februari of tussen juni en september. Dan ben je verzekerd van droog weer.
De temperaturen zijn in ieder geval het hele jaar door aagenaam in Nairobi. De stad staat bekend om haar heerlijke klimaat. Het is in Nairobi altijd tussen de 20 en 24 graden dankzij haar hoge ligging op 1.661 meter.
Veiligheid Nairobi
Houd bij het plannen van je safarireis naar Nairobi ook rekening met de veiligheidssituatie in het land. Zeker in het Central Business District, maar eigenlijk in de hele stad, is niet het verstandig om 's avonds en 's nachts alleen de straat op te gaan.
In het CBD vinden regelmatig demonstraties plaats waar de politie bij optreedt. Vaak zijn die demonstraties op maandag en donderdag. Ook zijn er sinds 2013 verschillende aanslagen geweest in Kenia en blijft de terreurdreiging aanwezig.
Houd voorafgaand aan en tijdens je reis het lokale nieuws goed in de gaten en blijft ook op de hoogte van de laatste veiligheidsontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wat is er te doen in Nairobi?
- Kijk hoe babyolifantjes met de fles worden gevoed in het David Sheldrick Wildlife Trust.
- Bezoek het Giraffe Center, waar onder meer de zeer zeldzame Rothschild giraffe wordt gefokt. Een goede plek om je kennis van natuur en wilde dieren wat op te vijzelen.
- Kom in de sferen van de film Out of Africa in het Karen Blixen Museum. De schrijfster van het boek waarop deze film is gebaseerd leefde in een prachtig koloniaal huis dat tegenwoordig als museum dienst doet.
- Maak een stadswandeling en laat het enorme Kenyatta Conference Centre op je inwerken. Een soort moderne bombastische architectuur die je niet meteen bij Afrika had gedacht.
- Ga wandelen in de dicht bij Nairobi gelegen Ngong Hills, een prachtig groen gebied met hier en daar nog een echt traditioneel Engels landhuis.