Masai Mara safari in 4 dagen

Masai Mara safari in 4 dagen

door Marleen de Keyzer

Een enorme grasvlakte strekt zich voor me uit, groener dan ik had verwacht. Het is nog koud, maar de zon probeert voorzichtig een plekje aan de horizon te veroveren. Impala’s, gazellen en hartebeesten kijken verschrikt om zodra ze het pruttelende geluid van de safariwagen horen. De zon kleurt hun vacht goudbruin. Het gras licht op. In de verte plukt een verdwaalde giraf blaadjes van de takken. Verder vliegen enkel wat vogels fluitend voorbij.

Zo ontwaken we de eerste ochtend van onze Masai Mara-safari in Kenia. Natural World Kenya Safaris neemt ons vier dagen lang mee dwars door dit enorme natuurgebied aan de Tanzaniaanse grens. In onze eigen 4x4 met pop-up-dak zien we bijna de hele Big Five. En dat niet alleen. Nergens zag ik zo’n grote concentratie aan dieren als in de Masai Mara. Het is niet voor niets het favoriete park van onze Keniaanse gids!

ZELF NAAR Masai Mara?

Bekijk alle 54 reizen naar Masai Mara

De Big Five spotten in de Masai Mara

‘Dit is waarom ik van de Masai Mara houd.’ Onze gids Bonaya zet de 4x4 uit, opent het dakje boven zijn stoel en tuurt naast ons pop-up-dak over de grasvlakte. ‘Er is geen park in Kenia dat zó open is.’ Geconcentreerd draait hij aan het knopje van zijn verrekijker. ‘Zie je die rots?’ We knikken. ‘Zo’n drie meter ervandaan liggen twee leeuwen. Op tien uur.’ 

Ik draai me suf aan het knopje. Scherpstellen is zo eenvoudig nog niet, blijkbaar. Toch lukt het me, na een paar goede instructies van Bonaya. Door mijn lens zie ik twee leeuwen liggen: een mannetje en een vrouwtje met gierende lentekriebels. 

‘Omdat de concentratie aan dieren in de Masai Mara zo groot is, heb je een goede kans om bijzondere dieren te zien. Waaronder de Big Five,’ gaat Bonaya verder. Ondertussen begint de motor weer te pruttelen. ‘Toch is geen dag hetzelfde!’

Terwijl de wind de brandende zon uit mijn gezicht blaast, rijden we verder. Omdat de Masai Mara geen vaste routes kent en dieren nooit op één plek blijven, ziet elke safari er anders uit. ‘We luisteren naar de dieren, volgen hun voetsporen,’ vertelt Bonaya trots. ‘De ene keer zie je twintig cheeta’s, de andere keer één zwarte neushoorn.’ Wij zitten in het cheeta-team, maar dat is ook niet zo gek met slechts 23 zwarte neushoorns in een park van meer dan 1500 vierkante kilometer.

Programma Masai Mara safari in 4 dagen

Ondanks dat elke Masai Mara-safari er anders uitziet, delen we toch ons programma met je. Waarschijnlijk zie je andere dieren, bezoek je andere plekken en vind je meer of minder leden van de Big Five, maar de activiteiten zijn hetzelfde. Zo krijg je toch een goed beeld van een vierdaagse Masai Mara-safari. Want die wil je ervaren tijdens je safari-reis door Kenia!

Dag 1: sunset safari

Als we op onze eerste safaridag aankomen in Mara Simba Lodge, staat de lunch al klaar. Knapperige krieltjes, verse boontjes, mals stoofvlees en zoete chocoladecakes staren ons aan. Hoe kan je een safari beter beginnen dan met een goede bodem?

Juist, tijd om de Big Five te spotten! Vier uur sharp staat Bonaya ons op te wachten bij de safariwagen, vrolijk en vol energie. ‘Zijn jullie klaar voor jullie eerste sunset safari?’

En wát voor een eerste safari. We puffen langs enorme kuddes gazellen, impala’s, hartebeesten, buffels en giraffen. Allemaal grazend op dezelfde grasvlakte. Alsof we door een scène van de Leeuwenkoning rijden.

Maar de echte traktatie krijgen we vlakbij Governor’s Camp tijdens het gouden uurtje. Na een kwartier door onze verrekijker naar twee parende leeuwen diep in het gras te hebben gestaard, komen we een hele groep leeuwinnen tegen. Zo’n acht, liggend in het gras. Op slechts een paar meter afstand. En als kers op de taart nemen twee hyena’s ook nog een kijkje.   

Dag 2: dagsafari met picknick in het park

Een volledige dag op safari door de Masai Mara, klinkt dat niet al muziek in de oren? Rond acht uur in de ochtend vertrekken we met een picknickmand vol lekkers, om pas weer om vier uur weer terug te keren bij de lodge.

De ochtend begint meteen goed. Vlakbij Leisure Lodge Junction, kruipt naast de hoofdweg een cheeta door het hoge gras. Hij komt nauwelijks boven de droge sprieten uit en weer heb ik ruzie met mijn verrekijker. Maar dan maakt hij opeens een krijsend kattengeluid. En gaat bovenop een steen zitten. ‘Hij is zijn vrienden kwijt,’ legt Bonaya uit. Nog geen tien minuten later, springen er drie andere cheeta’s uit het hoge riet.

Lunchen doen we in de buurt van de Mara River bij de grens met de Serengeti in Tanzania, waar een nijlpaard beweegloos ligt te zonnen. Vraag aan je gids of hij een schaduwrijke boom uitzoekt, waaronder je de picknickmand uitpakt op je kleedje. Midden in het park geniet je op een veilige manier van het wild om je heen. Die ervaring is onbetaalbaar!

Dag 3: ballonvaart (optioneel)

Het wildleven vanuit een ander perspectief beleven? Ga dan op luchtballonsafari. Vanaf de lucht krijg je een goede indruk van de grootte van de Masai Mara. En misschien zie jij wel een kudde olifanten onder je mand door paraderen.

Ligt een luchtballonsafari iets buiten je budget? Maak dan lekker wat extra safari’s met je gids. En ga op zoek naar een van die 23 bedreigde zwarte neushoorns (die je natuurlijk niet deelt op social media in verband met stropers). Of bezoek de Talik River, waar grote kuddes nijlpaarden badderen.

Een bezoek aan een Masai-dorp raden wij af in dit gebied. Hoewel wij je aansporen lokale projecten in Kenia te steunen, zijn de Masai hier te veel op toeristen gefocust en daardoor naar onze mening wat agressief in hun benadering. Een beter alternatief is bijvoorbeeld slapen bij een Masai-familie in de Erongo Mountains. Daar proef je de Masai-cultuur op een betere en fijnere manier!

Dag 4: sunrise safari

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar als je die zon boven de horizon uit ziet kruipen ben je dat allang weer vergeten. Een ochtendsafari wil je hebben gedaan tijdens je safari-reis in Kenia. Het vroege licht kleurt alles geelgoud, en maakt je foto’s nét even wat specialer.

Hoe vroeg? Om half zeven rijd je het park in. Om zeven uur begint de zon met rijzen. En springen de dieren om je safariwagen heen. Letterlijk. Want in de vroege ochtend zijn ze het actiefst. Olifanten, giraffen, buffels, cheeta’s; we zien ze allemaal. Maar het moment dat we horen dat er een luipaard is gespot, gaan we pas echt op jacht.

Hij is niet heel goed zichtbaar, maar hij ligt er toch echt. Verstopt tussen diepgroene bladeren hoog in de boom, vlakbij Governor's Camp. We zien zijn huid, zijn staart. Niet zijn kop. Toch vind ik dat het telt: ein-de-lijk, voor het eerst in vijf safari-jaren, zie ik een luipaard! ‘Wat een prachtig beest,’ zegt Bonaya tevreden. Zelf heeft hij er in al zijn jaren als gids en ranger ook maar enkelen gezien.

Beste reistijd Masai Mara

Natuurlijk is de Grote Trek een belangrijke attractie in de Masai Mara. Duizenden dieren migreren in de maanden juli tot en met oktober langs de Mara-rivier naar Kenia toe. Een waar spektakel, maar ook een enorme toeristentrekker. 

Omdat de concentratie aan dieren toch al enorm is, raden wij de maanden januari en februari aan voor een Masai Mara-safari. In dit tussenseizoen is het droog, minder druk en breiden veel dieren hun gezinnetje uit. Kom maar door met die babydierenfoto’s!

Op Masai Mara safari? Ga met Natural World Kenya Safaris!

Wil jij ook op meerdaagse safari door de Masai Mara, dan kan je het beste met een georganiseerde safari-reis meegaan. Maar hoe kies je een goede reisorganisatie uit dat enorme aanbod?

Wij raden een privésafari met Natural World Kenya Safaris aan. Deze Oost-Afrikaanse touroperator is gevestigd in Nairobi en verzorgt allerlei compleet verzorgde safaritochten door Kenia en Tanzania. Het voordeel is dat ze dat ook doen per gebied. Zo kan je ook een vierdaagse tocht naar de Masai Mara boeken, en de rest van je reis zelf afmaken.

In een luxe 4x4 met pop-up-dak word je opgehaald vanaf het vliegtuig of je hotel. In de gelakte houten balk achter de chauffeur, kan jij je waterfles, zonnebril en camera veilig opbergen in de speciaal daarvoor gemaakte vakken. Ook vind je er twee verrekijkers, handig voor als de dieren zich verstoppen in het hoge gras. Tijdens de safaris doet je gids het dak omhoog, zodat jij de dieren extra goed kan zien.

Gedurende de gehele tour neemt een goed Engels sprekende gids je mee op pad. Hij heeft zijn rangercursus op zak en weet alles over de dieren en natuurgebieden. Kenianen vinden het leuk om een gesprek aan te gaan en je te vertellen over hun land. Dus vraag maar raak!

Wat is de beste reistijd voor een Masai Mara safari?

Als je geïnteresseerd bent in het bijwonen van de spectaculaire migratie van gnoes en zebra's, is de beste tijd om Masai Mara te bezoeken tussen juli en oktober. In deze periode verplaatsen enorme kuddes wilde dieren zich vanuit de Serengeti in Tanzania naar Masai Mara, op zoek naar voedsel en water. Als je de grote drukte wilt vermijden en meer rust en privacy wilt tijdens je safari-ervaring, kun je overwegen om Masai Mara te bezoeken tijdens het laagseizoen. Dit loopt meestal van april tot juni en november. Hoewel de migratie op dat moment misschien niet aanwezig is, kun je nog steeds genieten van de prachtige natuurlijke omgeving, de overvloedige wilde dieren en de groene landschappen. Bovendien zijn de prijzen vaak lager en is het gemakkelijker om accommodaties en safari's te boeken.

Reizen Masai Mara

Foto's & video's Masai Mara safari in 4 dagen

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner