Malindi en het grotere Mombasa zagen in het verleden veel heersers en culturen langskomen. De erfenis daarvan zie je vandaag de dag terug in hun chaotische maar levendige straatbeeld.
Malindi
Geurige cappuccino, pasta en smeuïge pizza. Malindi, aan de mond van de Galanda rivier en na Mombasa de grootste kustplaats van Kenia, is net klein Italië.
Het ooit vergeten vissersdorpje groeide dankzij Italiaanse investeringen uit tot een levendige en toeristische badplaats. Samen met een boel Italianen luier je in een van de resorts en eet je de lekkerste gelato. In de chaotische straatjes tonen verkopers hun traditionele kunst.
Arabische wortels
De Arabische wortels zijn duidelijk zichtbaar in Malindi. Die vinden hun oorsprong in de dertiende eeuw toen Malindi een belangrijke Arabische handelsstad. Moskeeën en vrouwen in lange, zwarte gewaden getuigen van de nog altijd grote moslimgemeenschap.
De Portugees Vasco da Gama trof een rijk stadje aan toen hij eind vijftiende eeuw voet aan wal zette. Het werd een belangrijke Portugese bevoorradingsstad.
Mombasa
De belangrijke haven was echter moeilijk te verdedigen. Dus bouwden de Portugezen Fort Jesus in het 120 kilometer noordelijkere Mombasa. Ze concentreerden in dit steviger fort hun macht en manschappen.
De kleinere havens raakten in verval en anderhalve eeuw na aankomst raakten de Portugezen de heerschappij in Malindi weer kwijt. Het Ethiopische Oromo volk bezette daarna grote delen van de Keniaanse kust. Toch prijkt 350 jaar later in Malindi nog steeds een witte Vasco da Gama pilaar.
Snorkelen in het Marine National Park
Het vochtige Malindi, waar het altijd zo'n 22 tot 28 graden is, biedt je zilver glinsterend zand en zee. De Indische Oceaan rolt over het koraal de kilometers lange stranden op.
Het koraal valt onder het 213 vierkante kilometer grote Marine National Park, dat zich uitstrekt tot zuidelijk Watamu. Het is een ideale snorkelplek. Je spot er misschien zelfs wel een walvishaai of een kortvinmakreelhaai.
Van maart tot juni is het zicht onderwater beperkt door de zoute stroming van de Galana rivier.
Mombasa eiland
Via een snelweg rijd je van Malindi naar grote broer Mombasa. De drukke stad ligt op Mombasa eiland dat door drie bruggen is verbonden met het vaste land.
In zijn geschiedenis zag Mombasa dezelfde volken voorbij komen als Malindi: Arabieren, Swahili, Portugezen, Omanen en Britten wilden allemaal een graantje mee pikken van de gunstig gelegen haven. Het is ook nu nog de grootste haven van Oost-Afrika.
Sommigen vinden Mombasa vies en druk. Anderen noemen het energiek en exotisch. Hoe het ook zij, je eet er de lekkerste Indiase chapati, of geitenvlees van de barbecue. Matatus, kleine taxibusjes, scheuren door drukke straten.
Koffie en kruiden
Rust vind je tussen de palmbomen op de witte stranden. Bamburi Beach is een populaire vakantiebestemming met veel luxe hotels.
Aan de oostkant van Mombasa ligt de oude stad. Hier slingeren smalle straatjes langs geurige koffie en kruidenwinkeltjes. Kinderen spelen voor de huisjes met houtbewerkte deuren.
In het haventje liggen traditionele Arabische Dhow boten klaar voor een zeiltocht. Nog meer geschiedenis vind je in het Portugese Fort Jesus. Bezoek deze plek ook zeker voor het uitzicht over de baai van Mombasa.
Wat is er te doen in Malindi en Mombasa?
- Bezoek Fort Jesus, een kasteel langs de kust uitgehakt in koraalsteen. In de muren vind je zowel Europese als Arabische en Swahili inscripties. Het fort is de bezienswaardigheid van Mombasa.
- De Mandhry Moskee is een uitmuntend voorbeeld van traditionele Swahili architectuur: een mix tussen Arabische en Afrikaanse stijlen
- Maak een luxe cruise door de havenwateren van Mombasa.
- Maak de stadswandeling die is uitgezet op een speciale plattegrond die je kunt oppikken bij Fort Jesus of bij het lokale toeristeninformatiepunt.
- Ga balkonspotten in de stad. Je vindt in Mombasa balkons in Indiase, Arabische en Europese stijl. Een prachtige mix van architectonische stijlen, recht boven je hoofd.