De Lamu archipel is een centrum van Swahili cultuur. Om het verval tegen te gaan zette Unesco het dorp Lamu in 2001 op zijn Werelderfgoedlijst. Een plek waar geen tijd lijkt te bestaan.
Ezels, gesluierde vrouwen, en mannen met karren vol groente banen zich een weg door de smalle straatjes van Lamu. Een jongetje rent achter zijn stoffige voetbal aan. Het centrum van het havenstadje, op het gelijknamige eiland voor de noordkust van Kenia, is een doolhof van witte stenen huisjes.
Lamu archipel
Een smal kanaal en dichte mangrovebossen scheiden de Lamu archipel van het vaste land. Koraalriffen en zandduinen vormen de afscheiding met de Indische Oceaan in het oosten.
De archipel, qua oppervlakte net iets groter dan de Nederlandse provincie Gelderland, bestaat uit de eilanden Lamu, Manda, Pate en Kiwayu.
Unesco Werelderfgoedlijst
Rond de veerboot naar havenstadje Lamu dobberen traditionele Arabische dhow boten met vergeelde zeilen. Ezels zijn het enige andere vervoersmiddel op dit kleine eiland.
Lamu is de oudste nederzetting van Kenia en staat sinds 2001 op de Unesco Werelderfgoed lijst. Het is een centrum van eeuwenoude Swahili cultuur. Het historische centrum van het stadje Lamu is al even lang onveranderd.
Swahili cultuur
Swahili is een mengvorm van Arabische en Afrikaanse cultuur. Het islamitische Lamu heeft dan ook eeuwenoude banden met de Arabische wereld. Haar haven was een belangrijke post langs de Arabische handelsrouten.
In de vijftiende eeuw vielen de Portugezen Lamu binnen. Een eeuw later zouden zij, met hulp van Oman, weer worden verdreven. Zo ontstond Lamu's kenmerkende brede culture mengvorm.
Tijdloze dagen
Elke ochtend wekken de Muezzins de gelovigen en toeristen. Mannen en vrouwen bewegen zich in witte en zwarte gewaden langs elkaar door de smalle straathes. Ze verdwijnen achter zware houten deuren waar krullerige bloemmotieven in zijn gesneden.
Lamu voelt als een vergeten plek. Er zijn geen klokken, wekkers en horloges die je opjagen. Tijd lijkt nauwelijks te bestaan. Snorkelen, vissen of een zeiltocht in traditionele dhow bootjes vormen een alternatief voor lome stranddagen.
Het dorpje Shela
Aan de zuidoostelijke kust van het eiland ligt het dorpje Shela op steenworp afstand van de haven Lamu. Hier vind je wat Lamu mist: rust, reinheid en strand.
Parallel aan de koele oceaan trekken je voetstappen een spoor in het witte zand. Een kameel en zijn eigenaar sjokken voorbij. Je bent op weg het Peponi hotel.
Peponi hotel
Dit witte hotelletje aan zee is al sinds 1967 een begrip op Lamu. En niet alleen omdat het de enige bar op het moslimeiland is waar je alcohol kunt drinken.
Vriendelijke bediening serveert simpel maar goed eten. De 24 slaapkamers hebben stuk voor stuk uitzicht op zee. Elke dag staan er verse bloemen naast het bed. In een hangmat in de groene tuin met een koud biertje bestaan westerse begrippen als stress, tijdgebrek en zorgen niet.
Armoede en verval
Dit ontdekten ook de rich and famous. Prinsen, filmsterren en andere rijken vonden op Lamu de gewenste rust en anonimiteit. Velen bouwden er een vakantiehuis dat het grootste deel van het jaar leeg staat.
Deze rijkdom staat in sterk contrast met de armoede van de bevolking. Toch biedt het toerisme werkgelegenheid, een schaarste op de archipel.
De armoede zie je terug in de staat van de historische gebouwen. Het verval was een belangrijke reden voor Unesco om Lamu zo snel mogelijk als werelderfgoed te bestempelen.
Wat is er te doen op Lamu?
- Bezoek het Lamu Museum in een groot Swahili warenhuis aan het water. Het is de perfecte plek om meer te weten te komen over de Swahili cultuur en de geschiedenis van de Lamu archipel.
- Het Swahili House Museum, naast het Yumbe House Hotel, is een prachtig voorbeeld van Swahili architectuur.
- Stap op een dhow bootje en laat je door de schipper langs mangrove bossen varen, eet vis en rijst en geniet van de schoonheid van de Lamu archipel. Kies je boot wel nauwkeurig. Een slechte schipper en bemanning kunnen je dag behoorlijk verzieken.
- Als je rond het Maulid Festival in Lamu bent, doe je er goed aan dit feest, met veel dans en muziek ter ere van de geboorte van de profeet Mohammed, bij te wonen. De datum verschuift met de islamitische kalender mee ten opzichte van onze jaarindeling.
- Verken Lamu te voet. Een wandeltocht langs de Pwani moskee, de centrale markt en het Duitse postkantoor museum de beste manier om het stadje Lamu te ontdekken.