Olifanten grazen in de groengele vlakte. Op de achtergrond verrijzen de besneeuwde pieken van Afrika's hoogste berg, de Kilimanjaro. Het Amboseli National Park ligt in het zuiden van Kenia, dicht tegen de grens met Tanzania. In het reservaat komen de iconische plaatjes van Kenia tot leven. Het is één van de populairste safariparken van het land.
Amboseli is vooral een populaire plek om olifanten te spotten. Het aantal bezoekers is echter gelimiteerd. In het veel grotere Tsavo National Park kunnen klimmers hun lol op.
Meeste olifanten per vierkante kilometer
Het gebied van 392 vierkante kilometer werd in 1974 uitgeroepen tot nationaal park om het kwetsbare ecosysteem te beschermen. In 2005 gaf de Keniaanse president de zeggenschap over het park terug aan de rechtmatige eigenaren, het Masai volk. Zo werd het weer een reservaat.
In het relatief kleine reservaat wonen giraffen, leeuwen, neushoorns, apen en olifanten zij aan zij aan de voet van de Kilimanjaro. In Amboseli leven de meeste olifanten per vierkante kilometer ter wereld.
Opgedroogde meerbodem
Vegetatie in het park is schaars. Het is er te droog door de ligging aan de luwzijde van de Kilimanjaro. En het zout in de bodem is vergif voor de planten. Bovendien eten de olifanten de weinige begroeiing van het reservaat kaal.
Het park bevindt zich grotendeels op een opgedroogde meerbodem. Toch herbergt het ook twee moerassen. Het zijn groene oases waar de dieren kunnen drinken.
Nijlpaarden
Dankzij de moerassen, die zijn ontstaan uit het smeltwater van de Kilimanjaro, leven er nog altijd nijlpaarden in het reservaat.
Enkele decennia terug werden ze bijna uitgemoord door de Masai. Die uitten met de massaslachting hun woede over de hordes toeristen die in hun ogen de natuur kapotmaken.
Masai
In tegenstelling tot wat dit doet vermoeden, leven de Masai normaal gesproken volledig in harmonie met de natuur.
De Masai zijn nomaden. Als hun dieren zijn uitgegraasd, verlaten zij hun hutten van palen en koemest en trekken ze verder naar een groener gebied. Verspreid door het reservaat vind je de restanten van hun verlaten nederzettingen.
Luchtballon
Een bijzonder uitzicht op het park krijg je vroeg in de ochtend vanuit een luchtballon. Met een zogenaamde ballonsafari zweef je geruisloos over het park, terwijl de wolken oplossen en de lucht rozerood kleurt. In de beroemde Afrikaanse zonsopgang zie je hoe wilde dieren de vlaktes opzoeken.
Een nog betere tijd om wild te spotten is de avondschemering. Het levert prachtige plaatjes op van de zakkende zon die de silhouetten van dieren en bomen haast onheilspellend doet uitkomen.
Het aantal parkbezoekers is de laatste tijd stevig aan banden gelegd. Ook het rijgedrag in het reservaat is aan striktere regelgeving onderworpen. Dit alles om de natuur te beschermen.
Tsavo National Park
Het nabijgelegen Tsavo National Park is veel groter dan Amboseli. De twee delen van het park, oost en west van de A109 snelweg, beslaan samen 22.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van Nederland. Het is het grootste natuurpark van Kenia.
In het droge oosten van het park vind je uitgestrekte vlaktes doorkuist door de Tsavo rivier. Het park dankt zijn naam aan deze rivier.
De natuurlijke dam aan de voet van de Madanda is een belangrijke drinkplek voor het wild. In het natte westen zijn bergen, die prachtig dienst doen als klimrotsen. Ook zijn er moerassen. Bij de Mzinma bronnen spot je nijlpaarden en krokodillen.
Wat is er te doen in Amboseli National Park?
- De Enkongo Narol en Olokenya moerassen centraal in het Amboseli Park zijn de vaste drink- en verblijfplaats van veel nijlpaarden, olifanten en buffels.
- Bezoek het indrukwekkende Mzima Spring meer dat het Tsavo Park dagelijks van 350 miljoen liter water voorziet.
- Zeker jezelf goed vast en beklim de steile muren van de Tembo Peak en Ngulia Hills. Rotsklimmen zoals het bedoeld is.
- Houd bij de Kimana Gate poort van het Amboseli Park je ogen goed open voor de zeldzame Masai giraffen tussen de acacia's.
- Geniet van het uitzicht over Amboseli National Park vanaf Normatior, ofwel Observation Hill.