Afgelopen dinsdag 26 december gaf de Rotterdams-Kaapverdische band Livity een spectaculair concert in Rotterdam Ahoy. En na een pauze van bijna tien jaar, was hun comeback een groot, tropisch feest.
Want zodra je de muziek van Livity aanzet, word je vrolijk. Een lach verschijnt op je gezicht en je heupen swingen automatisch heen en weer op het ritmische tempo. De stijl? Een mix van allerlei muzieksoorten die verrassend genoeg heel goed bij elkaar passen. ‘Als je zolang en vaak met elkaar in een oefenruimte zit, komt die muziekinspiratie vanzelf.’
Tijd om deze succesvolle band eens beter te leren kennen. Wij intervieweden de bandleden Johnny Fonseca (gitaar) en Anibel Fortes (percussie) over het ontstaan van de band en hun succes, en nemen we een kijkje in de toekomst.
In 1986 is de band opgericht, al een hele tijd terug. Kunnen jullie je reis met Livity omschrijven?
Wij zijn eind jaren tachtig op jonge leeftijd in Rotterdam begonnen met de band. Na korte tijd toeren door Kaapverdië kregen we een contract aangeboden in Frankrijk, en vanuit daar is het balletje gaan rollen. Wat volgde waren verschillende tours door Europa, Afrika en zelfs Amerika. Uiteindelijk hebben we in 1995 besloten om te stoppen en is iedereen een zijn eigen weg gegaan. Maar toch werd ons steeds de vraag gesteld of Livity nog bij elkaar kwam. Vandaar dat wij in 2007 weer samen zijn gekomen voor een groot festival in Rotterdam. Daar ontstond het idee om toch nog een keer iets groots te doen in Nederland. En dat is uiteindelijk dit enorme concert in Ahoy geworden!
Op welk moment hadden jullie door dat jullie carrière een speurt nam?
Dat moment was eigenlijk nog voordat we ons contract in Frankrijk kregen. Toen we net begonnen waren als band speelden we vooral reggaemuziek gecombineerd met Zouk, een Caribische muziekstijl. We zijn op eigen kosten gaan toeren over de Kaapverdische eilanden, waar onze muziek een groot succes bleek. Met het daaropvolgende contract in Frankrijk bereikte onze muziek ook andere landen.
Wat willen jullie met de muziek overbrengen?
Onze slogan is Better Together. Er is al te veel rottigheid in de wereld en Livity staat voor gezelligheid en saamhorigheid. Wij hopen met onze muziek een klein beetje positiviteit in de wereld te brengen.
Jullie muziek is een mix van de muziekstijlen Zouk, Rock, Kaapverdisch en Pop. Hoe is deze muziekstijl ontstaan?
Toen wij net begonnen als Livity, maakten we elke dag met z’n allen acht uur muziek in een oefenruimte. Het enige wat we niet samen deden was slapen. Doordat je zo intensief met elkaar bezig bent, krijg je al snel een familiegevoel. Het creëren van muziek gaat dan vanzelf. Alle muziekstijlen die ons individueel aanspraken hebben we gemixt, zo is de stijl van Livity uiteindelijk ontstaan. En dat heeft gewerkt, want onze muziek doet het nog steeds heel goed!
Jullie zijn de hele wereld over gevlogen om op te treden. Welk optreden was het meest bijzonder?
Anibel: Voor mij was dat het optreden in Mozambique. Het nationale vrouwenteam speelde in de Africa Cup van basketbal. Op een gegeven moment vroeg de president van Mozambique hen wat zij het liefst zouden willen als ze zouden winnen, waarop ze antwoorden dat ze een optreden van de jongens van het liedje Rosinha wilden. Dat waren wij dus. Eerst dachten we dat het een grapje was, totdat de president ons vroeg om naar Mozambique te komen en op te treden. Dat was zo waanzinnig. Ook omdat het de eerste keer was dat we niet zelf konden spelen, omdat het publiek zo hard meezong. Wij kregen dus eigenlijk ons eigen concert te zien.
Een aantal van jullie wonen al meerdere jaren in Nederland en jullie zijn wat betreft muziekstijl best uniek in ons land. Is er iets dat jullie de Nederlanders willen meegeven?
Met onze muziekstijl willen we de Nederlanders laten zien dat er zoveel meer muziek is dan de liedjes van Marco Borsato en Gerard Joling. We hopen ook dat we daar met ons concert in Ahoy wat aan gaan bijdragen. Het zou te gek zijn als Nederlanders ook fan worden van bijvoorbeeld Kaapverdische muziek.
Heeft Livity nog concrete toekomstplannen?
Na Ahoy hebben we onder anderen een concert tijdens het Zouk festival in Mozambique op de planning staan. Voor Nederland hebben we nog geen concrete plannen. Dat heeft vooral met de zalen te maken. Ahoy is eigenlijk de eerste plek die we echt geschikt vinden, en waar voldoende ruimte is. Dus ik denk dat we al snel vastzitten aan deze locatie, wat natuurlijk niet verkeerd is. We planten nu een zaadje in Rotterdam en we hopen dat dit een hele grote boom in heel Nederland gaat worden.