Dahab is een badplaats aan de Rode Zee met een lichte hippiecultuur. Het contrasteert met het massatoerisme van Sharm el Sheikh. Rust vind je in het St. Catherina klooster in de Sinaï woestijn. Als je naar het glinsterende goudgele zand kijkt, snap je waar de naam Dahab - goud in het Arabisch - vandaan komt.
Hippies en bedoeïen
In Dahab heerst een hippiesfeer die zich mixt met de bedoeïencultuur uit het aangrenzende plaatsje Assalah, een traditioneel vissersdorp.
Windsurfers brachten de hippie atmosfeer mee. Ze zijn altijd in groten getale aanwezig in Dahab. Deels is de hippiecultuur ook afkomstig uit de periode van Israëlische overheersing in de jaren zeventig.
Na de zesdaagse oorlog in 1967 tussen Israël en Egypte bezette Israël vijftien jaar lang de Egyptische Sinaï woestijn. Ook Dahab viel onder Israëlisch gezag. Hippiejongeren uit de Israëlische kibboets maakten de Egyptische badplaats tot hun favoriete vakantiebestemming.
Duiken in de Blue Hole
Dahab is populair onder windsurfers vanwege de bijna altijd goede wind en het extreem vlakke water voor de kust. De laatste jaren komen ook steeds meer toeristen er duiken.
Vooral de Blue Hole is populair. Dit is een soort onderwater tunnelgrot op de bodem voor de kust die in directe verbinding staat met de achterliggende Rode Zee.
De onderwatertunnel is omgeven door koraal. Hij is donker, er zijn rare tegenstromingen en je hebt er last van optische vertekening. Alleen zeer ervaren duikers met een speciale uitrusting mogen de tunnel in.
Sinds men enkele decennia geleden begon te tellen kwamen al meer dan veertig duikers de tunnel niet levend meer uit.
Sinaï woestijn
Dahab draait niet alleen om watersport. Je kunt ook landinwaarts te trekken, de Sinaï woestijn in. In deze droge zandbak is vooral het gebied rond het St. Catherina klooster interessant.
Het klooster, waar voornamelijk Grieks-orthodoxe monniken wonen, ligt aan de voet van de Mozesberg. Op deze berg zou de profeet Mozes de tien geboden van God hebben ontvangen. Het maakte de plek een heilige plaats voor zowel het joodse, het christelijke als het islamitische geloof.
Religieuze bibliotheek
Het St. Catherina klooster is zo'n 1400 jaar oud. De bibliotheek herbergt een haast onwerkelijke hoeveelheid oude manuscripten en codices. Alleen de bibliotheek van het Vaticaan is in dit opzicht uitgebreider. Ook bezit het klooster de grootste collectie oude, religieuze iconen ter wereld.
Het klooster staat uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is te bezoeken.
All-in in Sharm el Sheikh
Wie geen zin heeft in religieuze toplocaties en nog minder in hippies op een surfplank, kan zijn hart ophalen in Sharm el-Sheikh.
Het is niet de meest pittoreske plek ter wereld met zijn hoteltorens, de all-in resorts en met hordes, vooral Russische, toeristen. Maar het is wel een toeristenstad waar je tot vroeg in de ochtend kunt stappen, eten en drinken. Als je hier naar op zoek bent, dan is Sharm el-Sheikh de ideale bestemming.
Wil je liever rustig op een kussen een waterpijpje met aardbeiensmaak roken, terwijl je kijkt hoe de zon in de woestijn achter je wegzakt - zonder al te veel hotelflats - dan moet je in Dahab zijn.
Wat is er te doen in Dahab en Sharm el Sheikh?
- Duik in het Blue Hole, een spectaculaire onderwatertunnel in de Rode Zee.
- Boek een kameelsafari door de woestijn in Dahab.
- Ga uit je dak op één van de full moon parties tijdens de nachten dat het volle maan is. De feesten vinden plaats in een canyon buiten de stad. Goede dj's zijn gegarandeerd. Vervoer naar en van het feest is bij de prijs van je kaartje inbegrepen.
- Vergaap je aan een onmetelijk aantal manuscripten en codices in de bibliotheek van het Catherina klooster in de Sinaï woestijn.
- Geen zin om te duiken? Boek dan in Sharm el Sheikh een tochtje op een boot met glazen bodem. Een manier om de onderwaterwereld te verkennen zonder nat te worden.