Je staat op het dek. De Nijl kronkelt voor je uit. Het is warm. De zon schijnt onafgebroken. Beneden, in de buik van het schip, doen je reisgenoten op de cruise zich te goed aan het open buffet. Anderen doen een 'bommetje' in het zwembad. Hun vrienden lachen, biertje in de hand.
Een cruise over de Nijl of het Nassermeer leidt je langs veel archeologische vindplaatsen. Wie het geld heeft en werkelijk geïnteresseerd is in de oude Egyptische cultuur, doet er goed aan een meer luxe Nijlcruise te boeken.
Luxe cruise
Op de luxe cruises vaar je van Aswan naar Luxor. Je treft op dit soort boten een ander publiek. En daarmee een andere vakantie. Veel diepgaande interesse voor de archeologische vondsten langs de Nijloevers is onder het publiek op de goedkope schuiten namelijk vaak niet te bespeuren.
Overigens kun jij uiteraard vanuit Aswan ook de andere kant op varen. Het Nassermeer op. In de richting van Abu Simbel. Doorvaren bij Aswan is in beide richtingen echter geen optie. De massieve Aswan dam breekt de Nijl hier rigoureus in tweeën.
Zonsondergang
Net buiten Aswan, richting het noorden is de Nijl kronkelig. Soms is de rivier smal, dan weer breed genoeg voor een paar eilandjes. Af en toe gaat de rivier op in een tussenmeertje.
In de avond, met de ondergaande zon op de achtergrond, is de cruise het mooist. Het koelt dan snel af. De dauw die dan voorzichtig neerslaat, maakt de lucht en het uitzicht zacht en sprookjesachtig.
Het belang van de Nijl
Vanaf de boot zie je beter dan waar ook hoe belangrijk de Nijl voor Egypte is. Het land bestaat immers voor 95 procent uit onbruikbare zandvlaktes bestaat. Dorre, droge woestijn waar niets wil groeien.
Langs de rivier zie je aan beide zijden een strook groen van vaak maar enkele honderden meters. Dat is waar de Egyptenaren het mee moeten doen. Die groenstroken zijn hun levensader. Hun landbouwgrond.
Het is een bizarre overgang. Van groene begroeiing naar geel zand. Zo abrupt. Alsof iemand een scherpe lijn heeft getekend. Tot hier groen en niet verder.
Vallei der Koningen
Dan doemt plotseling weer een ruïne op. Een teken van leven uit de oudheid. Aanleggen en de boot af. Een goede gids maakt het verschil.
Bij veel van de ruïnes gaat het om de verhalen achter de heiligdommen, sfinxen en paleizen. Je komt langs de Vallei der Koningen, de tempel van Hatsjepsoet, Luxor en de tempels van Karnak.
Abu Simbel
De cruises over het Nassermeer voeren meestal naar Abu Simbel of in omgekeerde richting naar Aswan. Je passeert de Kasr Ibrim tempel. De enige ruïne in de omgeving van het Nassermeer die nog op zijn originele plek staat. Hij staat eenzaam op een eilandje in het water.
Je ziet de zon opkomen bij de tempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertani bij Abu Simbel. De tempels werden in de jaren zestig in 17.000 stukken gezaagd en 65 meter hoger weer in elkaar gezet.
Je passeert de tempel van Dhakka en de door de Romeinse keizer gebouwde Kalabsha tempel. Het is op en af stappen. Varen en lopen. Luisteren naar verhalen en lezen over wat je ziet. En 's avonds, als de zon opnieuw is gezakt, ook op de luxe cruise uiteraard een heerlijk helder biertje.
Wat is er te doen op de Nijl en het Nassermeer?
- Maak een cruise van Luxor naar Aswan, via de grote tempels van Esna, Edfu en Kom Ombo.
- Stap op een felucca in Luxor en vaar langs de ruïnes van Karnak en langs de Vallei der Koningen.
- Als je slechts dagtochtjes maakt op een boot, zorg er dan voor dat je ten minste één zonsondergang meepikt op de Nijl. Prachtig.
- Boek een cruise over het Nassermeer naar Abu Simbel.
- Bekijk ook de Rode Zee vanuit een boot. Bij voorkeur één met glazen bodem, zodat je ook de onderwaterwereld bij bijvoorbeeld Sharm el Sheikh kunt zien.