De Piramides van Gizeh zijn het laatste nog overeind staande wereldwonder. Drie reusachtige driehoekige graftempels pal buiten Caïro. De trots van Egypte en zeer imponerend.
Eigenlijk zijn ze van een afstandje het mooist. Het indrukwekkendst ook. De piramiden van Gizeh, net buiten Caïro. Het enige wereldwonder dat nog staat. Elf graftombes in totaal. Ruim 4500 jaar oud. Een kerkhof voor Egyptische farao's, hun vrouwen en hoge ambtenaren.
Piramides van Cheops
De grote piramides van de heersers Cheops, Chefren en Mykerinos springen het meest in het oog. Ze lijken zo dichtbij als je de auto uitstapt. Maar hun grootte vertekent. Het is nog een heel stuk lopen.
Eeen rondje om de piramide van Cheops heen is ook een aardig eind. De grootste piramide van Egypte heeft een omtrek van bijna een kilometer. Het grondoppervlak is gelijk aan elf voetbalvelden. De top reikt tot een hoogte van 137 meter. Ooit was dit zelfs 146,6 meter. Maar de buitenste kalklaag en daarmee ook de piek is verdwenen.
Veel heersers in latere tijden zagen de piramiden namelijk als een soort bouwmarkt vol bruikbare constructieonderdelen. De kalk van Cheops's graf verdween grotendeels in de Saladin citadel in het centrum van Caïro.
Binnenin de piramides
Je kunt de piramides ook in. Als je niet aan claustrofobie lijdt tenminste. De gangen en trappen zijn laag. Het is er druk en heet. Muffig. De lucht binnen is zwaar.
Eigenlijk is er binnenin de piramides niet veel te zien. Een lege ruimte met hiërogliefen. De plek waar ooit een tombe met de mummie stond.
Alle piramiden zijn in de loop van de tijd leeggeroofd. Wat er na die grafschendingen nog over was aan waardevol historisch materiaal, is nu terug te vinden in het Egyptisch Museum in Cairo.
Sfinx van Gizeh
Aande oostzijde van drie piramiden staat naast die van Chefren de Sfinx van Gizeh. Twintig meter hoog, 57 meter langen 7,5 meter breed. Uitgehouwen uit drie lagen kalksteen.
De sfinx is eeuwenlang bedolven geweest onder het woestijnzand. Nu wordt het met man en macht bijeengehouden. Hij heeft een cementlaag om de nek, een afgebroken neus.
Anatomisch is de sfinx overigens nooit perfect geweest. Hij heeft een te klein mensenhoofd op een reusachtig leeuwenlichaam. Dat heeft niets met slijtage te maken.
Sterrenbeeld leeuw
Volgens populaire theorieën stond de sfinx al op zijn plek in Gizeh voordat de piramides er verrezen. Het hoofd zou toen nog een leeuwenkop zijn geweest, kijkend in de richting van het gelijknamige sterrenbeeld.
Uit die leeuwenkop zou later een mensenhoofd zijn gehouwen. Een hoofd gelijkend op dat van één van de farao's begraven in de piramides.
Dat de sfinx naar een sterrenbeeld gericht zou zijn, lijkt logisch gezien de obsessie van de Egyptische farao's met de sterrenhemel. De oude Egyptische koningen voelden zich één met de goden en wilden na hun dood ook één zijn met de goddelijke sterren.
Aardse kopie van Orion
De sterrenbeelden waren ook belangrijk in het dagelijks leven van de oude Egyptenaren. Dit blijkt uit de bouw van de piramides. Die staan allemaal nagenoeg perfect recht in noord-zuid en oost-west richting.
De minieme afwijkingen vallen bovendien precies samen met de kleine verschillen in de stand van de sterren tijdens deverschillende bouwperiodes. De Egyptenaren gebruikten de sterren dus als oriëntatiepunten.
De piramiden van Cheops, Chefren en Mykerinos zouden een nagenoeg perfecte aardse kopie op schaal vormen van de sterrengordel van Orion.
Wat is de beste reistijd voor Gizeh?
De beste reistijd voor een bezoek aan Gizeh is tijdens de late herfst (oktober-november) en het vroege voorjaar (februari-maart), wanneer het klimaat aangenaam is met milde temperaturen en minder hitte. Deze periodes zijn ideaal om de majestueuze piramides en de Sfinx te verkennen, zonder last te hebben van de intense zomerhitte die in de regio kan heersen.
Wat is er te doen in Gizeh?
- Beklim de nauwe, benauwde doorgang in het pikdonkere hart van de Piramide van Cheops, een even bizarre als claustrofobische ervaring.
- Bezoek in het aangrenzende Cairo het Egyptisch Museum om je een beeld te vormen van wat er vroeger zoal binnen in de enorme piramides te vinden was.
- Verbaas je over het feit dat de enorme Sfinx naast de piramides echt uit één stuk kalksteen is gehouwen.
- Maak een tocht rond de piramides op de rug van een kameel.
- Beklim de 146 meter hoge piramide van Cheops en geniet na de zware tocht van het prachtige uitzicht op de woestijn aan de ene en Cairo aan de andere kant.