De tempels van Abu Simbel zijn gewijd aan de machtige farao Ramses II en zijn vrouw. De uit het Nijl water geredde grottempels zijn zo enorm dat je wel geïmponeerd moet zijn. De beelden zijn elk twintig meter hoog. Ze werden ruim 3300 jaar geleden uitgehakt in de rotsen aan de oever van de Nijl, nu het Nassermeer.
Ramses II
Zelfs volslagen tempelmoe zul je nog stijl achterover slaan van de twee Abu Simbel tempels in het zuiden van Egypte. Het bestaat gewoon niet dat je je niet klein voelt oog in oog met de vier reusachtige beelden van Ramses II voor de grootste van de twee.
Die overrompeling was ook precies de bedoeling. Ramses II, de machtigste aller farao's, liet de grottempels juist bouwen om anderen zich nietig te laten voelen. En om hen angst in te boezemen.
Waag het niet mijn rijk aan te vallen, schreeuwen de beelden. De tempels staan niet voor niets op de vroegere grens tussen Egypte en het zuidelijker gelegen Nubië. Ramses II wilde de Nubiërs afschrikken.
Aantrekkingskracht in de woestijn
De ingang van de grottempel oefent een zuigende werking op je uit. Al van grote afstand word je naar de opening tussen de beelden getrokken. Er lijkt een soort onzichtbare rode loper uit liggen voor de tempel.
Misschien is het simpelweg de immense grootsheid van de façade. Misschien de mysterieuze duisternis achter de hoge toegangspoort.
Trips vanuit Aswan
De tempels van Abu Simbel liggen 260 kilometer ten zuidwesten van Aswan. Middenin de kokende woestijn. Niets in de omgeving. Alleen een korte landingsbaan.
De snelste manier om bij Abu Simbel te komen is met het vliegtuig. Je komt een dagje op en neer vanuit Aswan. Je moet je dan bij de tempels wel erg haasten. Een meerdaagse autotour is een rustiger manier om de tempels te ontdekken.
Reddingsoperatie Unesco
Bijna had je trouwens moeten duiken om de tempels van Abu Simbel te bezichtigen. Het is aan de grootste reddingsactie van Unesco ooit te danken dat de tempels niet onder water staan.
In de jaren zestig besloot Egypte tot de bouw van de Aswan dam in de Nijl. Dit om overstroming van de noordelijke rivierbeddingen te beperken. De dam moest overtollig water tegenhouden en zou een kunstmatig meer creëren aan de zuidkant van de dam. Daar dus waar de Abu Simbel tempels lagen.
In vier jaar, tussen 1964 en 1968, zaagden medewerkers van Unesco de tempel van Ramses II in 17.000 stukken. Die werden één voor één verplaatst naar een locatie 65 meter hoger gelegen en 200 meter verder van de Nijloever af. Daar bouwde Unesco een betonnen koepelconstructie waar zij de tempels in schoven. Door deze constructie bleef het grotaspect intact.
Nefertani
De tweede tempel van Abu Simbel is gewijd aan Nefertani, de vrouw van Ramses II. Haar tempel is een stuk kleiner. Toch blijkt Ramses' liefde voor haar overduidelijk uit het feit dat Nefertani bij de tempelingang even groot is afgebeeld als haar man. Ongekend in de oude Egyptische cultuur.
Toch imponeert de tempel van Ramses II het meest. Ook binnen, waar Ramses II zich als een gelijke van de schepper heeft laten afbeelden. Zijn reusachtige stenen beeltenis zit tussen drie (andere) goden. Bescheidenheid was niet Ramses' sterkste kant.
Op 22 februari en 22 oktober verlicht de zon via de toegangspoort precies drie van deze vier beelden. Alleen die van de god Ptah blijft in de schaduw achter. Maar Ptah, dat is dan ook de god van de duisternis.
Wat is er te doen in Abu Simbel?
- Vergaap je aan de reusachtige Grote Tempel van Abu Simbel met vier kolossale beelden van Ramses II.
- Neem ook een kijkje in de buurtempel, de tempel van Hathor, met de zes beroemde standbeelden van Ramses en zijn vrouw Nefertari.
- Bezoek de Tempel van Philae, gebouwd door de Ptolemeën en Romeinen, op een eilandje middenin het Nassermeer. Ook deze tempel is verplaatst: naar een eilandje dat niet onder liep na de bouw van de Aswan dam.
- Bezoek de reusachtige Aswan dam die bijna het einde betekende voor de tempels bij Abu Simbel. Door de dam steeg het water van het Nassermeer en moesten de tempels in stukjes worden verplaatst naar een hoger gelegen locatie.
- Bezoek de tempel van Abu Simbel ook na zonsondergang, wanneer je er één van de mooiste en meest spectaculaire lichtshows ter wereld kunt zien. Het water van het Nassermeer, de tempel en de historisch educatieve lichtshow vormen een perfecte combinatie.