Hiken in Tanzania? Ontdek de Usambara Mountains
Wanneer je aan Tanzania denkt, komen de prachtige beelden van de Serengeti, de Kilimanjaro en de mooie stranden van Zanzibar automatisch naar boven. Maar wil je een verborgen parel in de Tanzaniaanse bergen ontdekken? Pin dan de Usambara Mountains vast op je reisroute. Waarom? Dat leg ik je met veel plezier uit!
Alternatief voor de Kilimanjaro
De Kilimanjaro is letterlijk een hoogtepunt van Tanzania. Alleen heb je voor het beklimmen ervan veel tijd nodig én een dikke portemonnee. De klim naar de top kost al snel zo’n 1.500 euro. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof direct dat het dat meer dan waard is. Maar mocht je net als ik denken; doe maar een goede hike voor een schappelijke prijs? Dan is een trekking in de Usambara Mountains écht wat voor jou!
Trekking vanuit Lushoto
Het uitgangspunt voor een trekking in de Usambara Mountains is Lushoto. Samen met een vriendin reisde ik hier in september met de bus naartoe, zonder op voorhand een tracking te hebben geboekt. Al snel bleek dat dit zonder moeite ging lukken. Bij het uitstappen kwamen er in no-time drie enthousiaste guides naar ons toe. Toen we aangaven dat we eerst naar ons hostel wilden, besloten ze in de tussentijd niet te gaan concurreren met elkaar, gezien niemand daar beter van zou worden. Terwijl wij onze backpacks in de kamer zetten, spraken ze met elkaar af dat ze de winst zouden delen. Dit is zo typerend voor de bevolking. Elkaar helpen staat hoog in de normen en waarden. Én het scheelde ons een nare beslissing. Iedereen blij.
Toen kwam het: we wilden erg graag hiken, maar als we de prijzen op TripAdvisor moesten geloven, zouden we ons reisbudget omhoog moeten schroeven. Nadat we een uitleg kregen van de mogelijkheden (want ja, alles kan: één dag of een hele week), hielden we ons hart vast. Een goed staaltje acteerwerk was nodig om niet te laten zien dat de 150 dollar slechts een fractie was van wat we hadden verwacht. Dit is inclusief guide, eten, accommodatie én een donatie aan de lokale bevolking.
Hoogseizoen? Waar zijn de toeristen dan?
Maar toen kwam het volgende punt: het was hoogseizoen en gezien het inmiddels 16.00 uur was, ontstonden er twijfels of ze alles nog konden regelen. Gelukkig bleek dat geen probleem en vertrokken we de volgende ochtend. Omdat we nog geen andere hikers tegen waren gekomen, vroegen we hoe het hoogseizoen er hier uitziet. ‘Nou’, begon het, ‘dan starten er misschien wel zes hikers per dag’. Deze plek wordt dus nog niet platgelopen door toeristen. In mijn ogen heerlijk; dagen hiken zonder andere toeristen tegen te komen.
Bergje op, bergje af
De hike is niet flauw. De eerste twee dagen trotseer je ongeveer 45 kilometer met hoogteverschillen van zo’n 600 meter. Naast de fantastische uitzichten loop je door verschillende dorpjes. Aan de ene kant van de berg wordt het land verbouwd, aan de andere kant wast een groep vrouwen de kleurrijke kleren. De eerste nacht brachten we door in een klooster. Niet omdat we dachten ‘we doen eens gek’, maar omdat er simpelweg (nog) geen accommodatie is voor toeristen.
Waarom de Usambara Mountains de stop waard zijn
Staat een reis naar Tanzania op de planning? Sla dit mooie stuk dan niet over. Niet alleen voor de fantastische hike, maar ook om een beter en realistischer beeld te krijgen van het lokale leven in Tanzania. Het kan niet anders dan dat het een kwestie is van tijd voordat de menigte dit gebergte ontdekt.
Daarnaast kunnen ze de inkomsten hier goed gebruiken. Zo vertelde onze gids over zijn droom om te studeren. Maar als je zijn kapotte rugzak zag, de verhalen hoorde over het zorgen voor zijn zieke moeder én hoe hij de school van zijn buurjongen betaalt, besef je dat hij nog veel hikes moet maken voordat die droom uit kan komen. Ben daarom niet flauw met een goede fooi. Stel je hart open en bedenk hoe relatief bedragen zijn. En geloof me, je krijgt er zoveel moois voor terug.
Over Irma
Aangenaam! Mijn naam is Irma Rietjens, 25 jaar en reisfanaat. Ik doe niets liever dan dagdromen over bijzondere bestemmingen en vertellen over de indrukken die mooie landen en culturen bij me achterlaten.
In 2013 maakte ik voor het eerst kennis met Afrika tijdens een ambassadeursreis naar Burkina Faso. Vanaf die kennismaking was ik gegrepen door de warme cultuur en is de droom ontstaan om ooit meer van dit continent te ontdekken. Na gave reizen in andere werelddelen, was ik dolblij toen ik in september met een vriendin voor 3 weken met m’n backpack naar Tanzania vertrok. Zonder een concreet plan, zien wat en wie er op je pad komt. De allermooiste manier van reizen als je het mij vraagt.
Tanzania is alle opzichten prachtig. Ik kan wel zeggen dat ik fan ben geworden van het land. Omdat ik er zelf lastig informatie over kon vinden voorafgaand aan mijn reis, ga ik mijn aankomende columns enkel focussen op Tanzania. Zo ga ik weer even terug naar mijn mooie herinneringen en hoop ik jou te kunnen enthousiasmeren over dit geweldige stukje Afrika.'