De Okavango delta is een moerasgebied in het noorden van Botswana. Wegen zijn er niet. Als je er op safari wilt, zul je dus moeten lopen. Traditionele bootjes vervoeren je over het water.
Als je een buffel tegenkomt, ren je naar een boom, loop je er omheen en klim je er in, zegt de gids. Als een olifant met zijn oren klappert, ren je slalommend weg. Bij een leeuw maak je je zo groot mogelijk en hoop je dat dit hem afschrikt. En neushoorns vind je hier niet. Einde instructie. Je slikt een keer en gaat op pad.
Wandelsafari
Een safari in de Okavango delta is spannend. Je gaat te voet. Wegen kent het moerasgebied niet. Je bent onbeschermd. Je hebt een lange broek aan, voor het geval je op een slang stapt.
Je verschuilt je achter het hoge, geelgroene gras wanneer je een olifant ziet. De gids heeft geen wapen. Je moet voorzichtig zijn. Maar je staat dan wel echt midden in de natuur.
En dat is wat waard. Natuurlijk is een autosafari ook leuk. Maar je ontkomt dan toch niet aan het dierentuingevoel. In de Okavango delta loop je rond en ga je met een bootje het water op. Een motorboot voor de luxere reiziger, een traditionele mokoro voor de avontuurlijker toerist.
Nijlpaarden
Een mokoro is een smalle gondel. Een uitgeholde boomstam. Je vaart in stilte door het riet dat opzij buigt. Je gids staat op de achterste punt, zijn afzetstok in het ondiepe water.
Bij zonsondergang weerspiegelt de grote rode zon in het roerloze water. Op veilige afstand kijken een paar nijlpaarden je aan. De meest agressieve dieren ter wereld. Als je te dichtbij komt, duwen ze zonder pardon je bootje om en vermorzelen je onder water.
Je bent dan een gemakkelijke maaltijd voor één van de krokodillen die in het riet schuilen. Toch lijkt het meer op een afstandje zo vredig.
Kamperen
Je kunt natuurlijk een dagtrip maken door de Okavango delta. Je kunt er ook in een paar uur met een klein vliegtuigje overheen vliegen. Maar het leukst is om na je mokorotocht een dag of twee te blijven.
Je kampeert dan op één van de eilandjes in deze grootste binnenlandse delta ter wereld. Geen stromend water. Geen elektriciteit. Het kampvuur blijft 's nachts branden om wilde dieren op afstand te houden.
's Ochtends ga je op wandelsafari. Kuddes gnoes, springbokken en zebra's kom je tegen. Dan weer tijdenlang niets. Turen in de verte. En vervolgens staat er plotseling een olifant voor je. Als er genoeg begroeiing is, kun je heel dichtbij komen.
's Middags maak je een tochtje op de mokoro door het riet en over het water.
Kalahari woestijn
De Okavango delta was ooit onderdeel van het Makgadikga-meer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Rivieren uit Angola voeren het water aan. In het natte seizoen valt ook in de delta zelf het nodige water.
De Okavango delta eindigt niet in zee. Een deel van het water stroomt naar het Ngami-meer. Maar het grootste deel vloeit in het droge zand van de Kalahariwoestijn. Het water lijkt simpelweg te verdwijnen. In stilte voedt het echter 15.000 vierkante kilometer woestijngrond.
Wat is de beste reistijd voor de Okavango Delta?
De beste reistijd voor de Okavango Delta is tijdens het droge seizoen, dat loopt van mei tot oktober. Gedurende deze periode is de delta toegankelijker, omdat de waterstanden laag zijn en de wildsafari's gemakkelijker te navigeren zijn. Bovendien is het weer aangenaam met warme temperaturen en weinig regen, waardoor het de ideale tijd is voor het observeren van de overvloedige flora en fauna in dit unieke ecosysteem.
Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Botswana.